Op dinsdag 8 oktober vond voor de tweede keer het Kindervragenuur plaats in Leidschendam-Voorburg.

Kinderen van verschillende basisscholen kregen de kans om hun vragen te stellen aan de collegeleden. Het initiatief bood kinderen een unieke kans om hun zorgen en ideeën te uiten over maatschappelijke vraagstukken die hen bezighouden.

De vragen varieerden van het scheiden van afval tot oplossingen voor het woningtekort en het aanpakken van armoede. Een van de kinderen vroeg zelfs hoeveel geld de gemeente eigenlijk besteedt aan kinderen die in armoede leven en wat de wethouders daarvan vinden. Andere vragen gingen over afval op straat en de impact daarvan op het milieu.

Wethouder onderwijs, Marcel Belt, reageerde enthousiast op de betrokkenheid van de kinderen. “Het was de tweede keer dat we het Kindervragenuur organiseerden, en opnieuw kwamen kinderen vanuit verschillende scholen vragen stellen. Het waren mooie en verrassende vragen over onderwerpen zoals armoede, sport en afval. Ik vond het wederom heel geslaagd en volgens mij de kinderen ook,” aldus Belt.

Wat opviel, was de mate van voorbereiding en de serieuze toon van de vragen. Veel kinderen hadden op school al over de onderwerpen gesproken, waardoor ze goed voorbereid aankwamen. “Ze gingen in groepjes uiteen om te discussiëren en zo kwamen ze tot hele sterke vragen,” voegde Belt eraan toe.

Een van de kinderen gaf zelfs een tip voor toekomstige vragenuren: "Veel kinderen wilden graag vragen stellen. Het zou leuk zijn als er de volgende keer meer tijd is voor vragen, want nu kregen niet alle kinderen de kans."

Waarom is een Kindervragenuur belangrijk?
Volgens wethouder Belt biedt het een nieuw perspectief en laat het de gemeente zien wat er leeft onder de jeugd. “Het is waardevol om te horen wat de jeugd van nu belangrijk vindt. Hun vragen zetten ons aan het denken, en dat is essentieel.”

Het Kindervragenuur behandelde uiteenlopende onderwerpen, van sport tot maatschappelijke kwesties. Het stimuleerde ook gesprekken thuis. Een van de kinderen merkte op dat hoewel deze onderwerpen thuis niet vaak besproken worden, het wel goed is om erover na te denken en er met het gezin over te praten. "Je kunt er ook een beetje over discussiëren met elkaar," klonk het.


Vragenuur In groepjes worden vragen opgesteld
Vragenuur Vragen stellen aan de wethouders
Vragenuur Wethouders beantwoorden de vragen
Vragenuur Met zn allen op de foto

Door: Karin van der Spek 
Video: Hans Biard en Marcel Breeuwsma
Foto's: Marcel Breeuwsma