Hoe zagen de tuinen van Hofwijck er vroeger uit? Dat is nu te ervaren via het platform History 5D.

Via de website en een app worden illustraties gedeeld die een beeld geven van hoe deze tuinen er in verschillende tijdsperioden uitzagen. Ook wordt informatie gegeven over wie er woonden, werkten en wat in verschillende tijdsperioden de uitdagingen waren. De komende twee jaar worden op deze manier ook andere plekken in de gemeente in beeld gebracht.

In opdracht van de gemeente worden nu ook andere locaties uit Leidschendam-Voorburg toegevoegd. Als eerste de tuinen van Hofwijck, een laat middeleeuwse buitenplaats die werd bewoond door de familie Huygens. Constantijn Huygens heeft samen met Jacob van Campen het gebouw en de tuinen ontworpen. In de late 20e eeuw is er een spoorlijn getrokken van Den Haag naar Gouda, deels over de tuinen. De oorspronkelijke verhoudingen van de tuinen zijn daar door verloren gegaan.

Wethouder Bremer: “Leidschendam-Voorburg heeft een bijzonder verleden. Denk alleen al aan de jagers die hier in de prehistorie een plek vonden en aan het tot Werelderfgoed benoemde Kanaal van Corbulo en de inheems Romeinse stad Forum Hadriani. Ook de Middeleeuwen zijn nog goed zichtbaar met alle buitenplaatsen die er nu nog langs de Vliet, Broeksloot en Stompwijkseweg te zien zijn. Dankzij de digitale omgeving kunnen we deze rijke geschiedenis van onze gemeente weer zichtbaar maken voor de huidige en toekomstige generaties.”

Verborgen stad
History 5D is een project van Stichting Verborgen Stad. Deze stichting doet historisch onderzoek en maakt een digitale constructie van verschillende plekken in Zuid-Holland. De gemeente financiert de projecten in Leidschendam-Voorburg, in samenwerking met particuliere fondsen en de provincie Zuid-Holland.

Wethouder Belt: “Op deze manier willen we onze cultuur en erfgoed op een eigentijdse en laagdrempelige manier vastleggen en delen. Onder meer voor kinderen en jongeren. Als zij de geschiedenis beter kennen, begrijpen ze vaak beter waarom dingen nu zijn zoals ze zijn. Ontdek de verhalen en leer meer over de indrukwekkende geschiedenis van kastelen, landschappen, steden en hun bewoners.”

De tuinen van Hofwijck en binnenkort ook andere locaties zijn te beleven op www.history5d.nl, of download de app History 5D.


Door: Peter van der Aar.
Bron: bericht op de website lv.nl.
Foto: wethouder Marcel Belt (cultuur), wethouder Bianca Bremer (erfgoed) en Theo Pronk (Stichting Verborgen Stad).