Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 8 oktober werd het nieuwe armoedebeleid van Leidschendam-Voorburg besproken.

PvdA en GroenLinks steunen de plannen om meer inwoners te helpen, maar vinden dat er geen extra geld voor wordt vrijgemaakt. Hierdoor worden de kosten van armoedebestrijding vooral gedragen door mensen die het al moeilijk hebben.

Hoewel de gemeente goede doelen heeft en meer mensen wil ondersteunen, blijft het beleid volgens PvdA en GroenLinks tekortschieten zonder extra budget. Ondanks dat de wethouder en andere partijen spreken van gul en ruimhartig beleid, constateren de partijen dat sommige gezinnen met kinderen er onder dit beleid op achteruitgaan. Ze vinden dat er meer nodig is om ervoor te zorgen dat niemand in armoede leeft, vooral kinderen niet.

PvdA en GroenLinks stellen voor om de inkomensgrens voor hulp te verhogen, zodat gezinnen met een inkomen tot 130% van de bijstand gebruik kunnen maken van de regelingen. Ook willen zij de regelingen simpeler maken en de bedragen voor onder meer de individuele inkomenstoeslag verhogen.

Suzanne Kok, raadslid voor de PvdA, zegt: “In een sociaal land delen we de kosten niet alleen met mensen die het al zwaar hebben. De sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen.”

Om deze plannen te betalen, willen de partijen het OZB-tarief met 50 euro per jaar verhogen. Dit zou de gemeente 1,5 miljoen euro opleveren, wat besteed kan worden aan armoedebeleid. Voor huiseigenaren zou dit een verhoging van ongeveer vier euro per maand betekenen. Iris Feld, raadslid van GroenLinks: “De coalitiepartijen vinden dat we al genoeg doen, maar wij blijven ons inzetten voor een gemeente waar geen enkel kind in armoede opgroeit.”

Hoewel het voorstel niet werd aangenomen, is er wel een motie aangenomen die samen met D66 en GBLV werd ingediend. Deze motie onderzoekt wat het zou kosten om de financiële ondersteuning, zoals de individuele inkomenstoeslag, te verruimen. Het debat over het armoedebeleid is dus nog niet voorbij.


Door: Karin van der Spek
Bron: PvdA LV en GroenLinks LV
Foto: stockfoto ter illustratie via Freepik