Op donderdag 3 oktober is een van de kunstwerken op het voetgangersgebied van het Damplein vernield door een een bestelbus van DPD.

Het is de derde keer dat zoiets gebeurt. De vorige keer werd het beeld van een jachthond zo zwaar beschadigd dat het meer dan een jaar duurde voordat het kon worden teruggeplaatst. Dit keer werd de kei op het plein zo hard aangereden dat de bestelbus erop vast kwam te zitten en het carter scheurde.

Het voetgangersgebied is het dak van de parkeergarage. Dat is niet ontworpen voor autoverkeer en daarom is de toegang afgesloten met drie beweegbare paaltjes. De brandweer, politie en ambulances kunnen die omlaag doen voor hun werk. Maar omwonenden zien dat bezorgdiensten en onderhoudsbedrijven ook de paaltjes omlaag doen. Ze rijden dan het plein op en zetten de paaltjes bij hun vertrek niet omhoog. Ook nu waren de paaltjes al de hele week omlaag.

De vereniging van eigenaren van het Damplein heeft de afgelopen jaren de gemeente herhaaldelijk een betere afsluiting voorgesteld. Een woordvoerder van de vereniging zegt het onbegrijpelijk te vinden dat die voorstellen ambtelijk zijn afgeserveerd. De kosten van herstel van de kunstwerken zijn steeds aanzienlijk. De vereniging maakt zich ernstig zorgen over de schade dat vrachtverkeer aan het dak toebrengt. En dat de gemeente hier niet wakker van ligt.


Door: Peter van der Aar.
Tekst en foto: Aad de Roo.