Ramphastos zal Hans-Poul Veldhuyzen van Zanten niet het geld lenen om het hotel in Voorburg te kopen; daarin wil hij 200 asielzoekers opvangen.

Ramphastos Investments, de door miljardair Marcel Boekhoorn opgerichte investeringsmaatschappij, bevestigde enkele weken geleden in gesprek te zijn met Hans-Poul Veldhuyzen van Zanten (ooit eigenaar van de Pier in Scheveningen) voor het verstrekken van een lening om het Holiday Inn hotel in Voorburg te kopen. Veldhuyzen van Zanten had al een akkoord met het COA over de opvang van 200 asielzoekers. Die zouden er vanaf het vierde kwartaal van dit jaar hun intrek nemen, en minimaal twee maar misschien wel drie jaar blijven.

'Een bijzonder kwalijke zaak'
Van officiële zijde werd de schijn gewekt dat dit al in kannen en kruiken was. Maar niet Veldhuyzen van Zanten, maar Quote 500-lid Frank Vogel is eigenaar van het pand. Het bericht was dus veel te voorbarig, meldde de hotelmanager, die sprak van 'een bijzonder kwalijke zaak'. Wil Veldhuyzen van Zanten de afspraak met het COA kunnen nakomen, dan zal hij dus eerst het hotel moeten overnemen. Om die deal te financieren klopte hij aan bij Ramphastos Investments.

Weinig fiducie
Nu laat een woordvoerder van de investeringsmaatschappij van Marcel Boekhoorn Quote desgevraagd weten na onderzoek te hebben besloten Veldhuyzen van Zanten de gevraagde lening niet te verstreken. En eigenaar Frank Vogel (Quote 500, nr. 359) lijkt er weinig fiducie in te hebben dat Veldhuyzen van Zanten op een andere manier de financiering rond krijgt.

Volgens het Voorburgs Dagblad zou Vogel het pand daarom aan anderen hebben aangeboden. De krant meldt dat hij er €22 miljoen voor vraagt. Onderzoek in het kadaster leert dat hij er zelf in 2018 €8,4 miljoen voor betaalde. Vogel laat weten geen commentaar te willen geven. Veldhuyzen van Zanten beperkt zich op dit moment tot de mededeling dat we niet alles moeten geloven wat in de pers staat, ‘en zeker niet in het Voorburgs Dagblad’.

Opvang asielzoekers lucratief
De opvang van asielzoekers is voor veel hoteliers een lucratieve business. De overheid betaalt namelijk gemiddeld € 250 per dag voor asielzoekers die in een hotel verblijven. Alleen al in de eerste zeven maanden van dit jaar betaalde de overheid € 373 miljoen voor de opvang in hotels. Over de deals die ondernemers met het COA sluiten, gaat ook het coververhaal van de nieuwe Quote. U bestelt dat nummer heel simpel door deze link te volgen. U kunt er natuurlijk ook direct een abonnement op Quote bij nemen. U ontvang binnenkort dan ook de nieuwe Quote 500, waarin u kunt lezen hoe de vermogens van Marcel Boekhoorn, Frank Vogel en de andere rijkste Nederlanders zich het afgelopen jaar hebben ontwikkeld.


Door: Peter van der Aar.
Bron: artikel op Quotenet.nl.
Tekst: Paul van Riessen.
Foto: koffer in hotelkamer (foto: Getty Images/Twenty47studio)