Op vrijdag 25 oktober opent in het Huygens Museum in Voorburg de tentoonstelling Papieren vrienden. De boekenschat van Constantijn Huygens.

Deze bijzondere tentoonstelling laat unieke boeken zien uit de persoonlijke collectie van Constantijn Huygens (1596-1687), een van de grootste geesten van de Nederlandse Gouden Eeuw. Onder de getoonde werken bevindt zich een nieuwe aanwinst waarin Huygens eigenhandig zijn motto “Constanter” (Standvastig) schreef, een teken van zijn diepe verbondenheid met zijn boeken.

Een leven vol boeken 
Constantijn Huygens was niet alleen dichter, schrijver en componist, maar ook een gepassioneerd boekenverzamelaar.
Hij beschouwde zijn boeken als trouwe vrienden die hem hielpen met hun wijsheid en kennis. In de tentoonstelling krijgen bezoekers een kijkje in zijn wereld door 16 bijzondere boeken uit zijn bibliotheek te bewonderen. Deze boeken, zorgvuldig samengesteld door gastconservator dr. Ad Leerintveld, weerspiegelen Huygens’ brede interesse in kunst, wetenschap en literatuur. Zo stap je als bezoeker in de wereld van de zeventiende eeuw en kom je oog in oog met Huygens' eigen handschrift in deze unieke werken.

Nieuw boek na 330 jaar terug op Hofwijck 
Een van de hoogtepunten van de tentoonstelling is een recent verworven boekje dat na meer dan 330 jaar terugkeert naar Huygens' buitenplaats Hofwijck. Dit kleine boekje, niet groter dan een smartphone, werd geschreven door de Franse auteur Estienne Tabourot en staat vol met woordspelingen, anagrammen en taalspelletjes die Huygens als taalliefhebber zeker hebben aangesproken. Het bevat Huygens’ motto en zijn handtekening, wat het extra bijzonder maakt.

Herontdekkingen in eigen collectie 
Naast nieuwe aanwinsten toont de tentoonstelling ook herontdekkingen uit de eigen collectie van het museum. Zo bleek een exemplaar van Huygens’ beroemde dichtbundel Korenbloemen, dat al jaren in het museum aanwezig was, toch een speciale band te hebben met de dichter zelf. Huygens maakte hierop persoonlijke aantekeningen, waaronder citaten van de Romeinse schrijver Plinius de Jongere, die zijn waardering voor dit werk extra benadrukken.

De tentoonstelling is te zien van 25 oktober 2024 tot en met 28 februari 2025. Voor meer informatie: www.huygensmuseum.nl.

Door: Karin van der Spek
Bron en foto: Huygens Museum