Zo’n 1600 waterscouts uit de regio streden vrijdag 10 en zaterdag 11 mei op de Kagerplassen om de felbegeerde Kaagcup.

De tieners, verdeeld over 310 boten, moesten laten zien dat ze kunnen zeilen. Aan de wedstrijden deden kinderen mee uit de regio’s Leidschendam, Leidschenveen, Den Haag, Westland, Leiden, Duin- en Bollenstreek, Rijn en Veen, Gouda, Haarlem en Rotterdam.

De Scouting Kaagcup Zeilwedstrijden worden al sinds 1976 in zijn huidige opzet gehouden. De wedstrijden worden georganiseerd voor bij Scouting Nederland ingeschreven waterwerkgroepen. Er wordt uitsluiten gevaren in lelievletten en lelieschouwen die voldoen aan strenge eisen. De scoutinggroep die bij alle sessies de beste resultaten behaalde, won de Kaagcup Wisselprijs. Bij de vorige editie in 2023 werd de cup gewonnen door Waterscouting Cornelis de Houtman uit Gouda. Er werd gevaren volgens het reglement van het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond (KNWV). De prijsuitreiking van de Kaagcup was op het Boterhuiseiland in Warmond.

Tijdens het Kaagcupweekend overnachtten de scouts op verschillende locaties rond de Kagerplassen: bij boeren in het weiland, op eilanden en op hun eigen tot clubhuis omgebouwde binnenvaartschepen. De meeste deelnemers kampeerden op het Boterhuiseiland. Dit onbewoonde eiland vormde de thuisbasis van de wedstrijden. Het eiland is sinds 1950 in gebruik als permanent zeeverkennerscentrum, in het vaarseizoen worden hier wekelijks kampen gehouden.

Waterscouts zijn scouts die aangesloten zijn bij een waterwerkgroep. Tijdens de tienerjaren leren ze tijdens de scoutingbijeenkomsten te zeilen. Ze gaan op zeilkampen en houden spelactiviteiten op het water. Voor veel groepen zijn de zeilwedstrijden op de Kagerplassen het hoogtepunt van het jaar.
Vanuit Leidschendam gingen meidenscouting Satoko Kitahara en scouting Pius XII met diverse prijzen naar huis.

Laat je uitdagen!
Hou je van gezelligheid en uitdaging? Doe mee! De Welpen, meisjes van 7 tot 11 jaar, zijn elke zaterdag van 10:00 tot 12:00 uur. Samen doen ze verschillende activiteiten. Mireille van der Heiden van de club vertelt: "Als je op proef mee wilt doen of meer informatie wil, stuur een whatsapp 06-10299555, we hopen je snel met een lach op het terrein te zien.”


Door: Peter van der Aar.
Bron: scouting Staoko Kitahara