Om de jubileum-editie van het befaamde Groen-Geile Boekie met de stad te vieren houdt het Haags Tale Instituut op maandag 17 juni nog één keer een ‘Graut Haags Dictei'.

Dit is  voor de allerlaatste keer. Plaats van handeling: de raadzaal van het Haagse ‘Èspalès annut Spùi’.

Precies vijfentwintig jaar geleden verscheen het ‘Groen-Geile Boekie vannut Haags’, waarin het ontstaan, de geschiedenis, de uitspraak én de spellingregels van de Haagse taal minutieus werden vastgelegd. In de afgelopen kwart eeuw gingen er meer dan 150.000 exemplaren van het Groen-Geile Boekie over de toonbank. Onlangs verscheen de met goud bedrukte jubileum-editie, met nóg meer pagina’s vol Haagse humor, andere wetenswaardigheden en uiteraard bizar veel illustraties van Haagse Harry.

“Met dergelijke verkoopcijfers zou je verwachten dat een groot deel van de Haagse bevolking inmiddels foutloos Haags zou moeten kunnen schrijven,” aldus Sjaak Bral, samen met Robert-Jan Rueb en wijlen Marnix Rueb auteur van het Groen-Geile Boekie. “Om dat te testen is het hoog tijd voor een nieuw Haags dictee.” Een allerlaatst Haags dictee, want na afloop ervan zal het Haags Tale Instituut zichzelf opheffen. Het doel is bereikt: iedereen praat Haags of óver iets Haags.

Maandag 17 juni, raadzaal stadhuis, aanvang: 20.00 uur

Prominenten
Aanstaande maandag zullen 45 geselecteerde Haagse prominenten aanschuiven in de raadzaal van het Haagse Stadhuis om hun kennis van het Haags te testen. Om maar een paar willekeurige namen te noemen: Francis van Broekhuizen, Stefan de Walle, Ron Fresen, Rob Bolland, Rinus Gerritsen (Earring), Lex Schoenmaker (ADO), Scott Beekhuizen en Marne Miesen (van Prins S en de Geit), taartenbakker Nick Toet, DJ’s Billy the Kit en Gizmo, Huub Mizee, Tess Merlot en Jessica Mendels. Onder de deelnemers bevinden zich bovendien maar liefst 3 wethouders en meerdere vertegenwoordigers van de Haagse raadsfracties.

Iedereen kan meedoen!
Maar omdat het dictee live wordt uitgezonden door Den Haag TV én Den Haag FM kan iedereen in Den Haag en ver daarbuiten meedoen. Gratis en voor niets!


Door: Peter van der Aar.