Op vrijdag 28 juni vieren kinderen in de regio ModderDag, een dag waarop ze naar hartenlust met modder mogen spelen.

Bijna 700 opvanglocaties in Zuid-Holland doen mee, met meer dan 50.000 kinderen die lekker vies worden. Marion de Cocq van IVN Natuureducatie, de organisatie achter deze 12e editie, benadrukt het belang van deze dag: “Buiten spelen en vies worden is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Met ModderDag vragen we daar aandacht voor.”

Buiten spelen onder druk
Vroeger was het heel normaal voor kinderen om in bomen te klimmen, slootje te springen en stenen over het water te keilen. Tegenwoordig ontdekken kinderen de wereld vooral via games, tablets en smartphones. Ze zitten veel meer binnen dan hun ouders en grootouders deden. Dit is niet goed voor hun ogen, motoriek en het leidt tot meer overgewicht.

Natuur stimuleert ontwikkeling
IVN pleit ervoor dat kinderen vaker naar buiten gaan, vooral de natuur in. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat buiten spelen in de natuur de ontwikkeling van kinderen enorm stimuleert. Groene speelplekken, zoals parken en bossen, zorgen voor actiever speelgedrag dan standaard speeltuinen met wipkippen en glijbanen.

Modderige activiteiten
In het hele land doen zo’n 4400 kinderdagverblijven en buitenschoolse opvanglocaties mee aan ModderDag, met in totaal ongeveer 330.000 kinderen. Ze organiseren allerlei modderige activiteiten, zoals modderlopen, moddervoetbal, schilderen met modder en het maken van heksensoep. Het doel is om kinderen te laten bewegen en lekker vies te worden.

International Mud Day
International Mud Day ontstond in Nepal en Australië om kinderen meer in aanraking te laten komen met de natuur. Inmiddels wordt deze dag jaarlijks op 29 juni gevierd in landen als Denemarken, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. In Nederland vond ModderDag voor het eerst plaats in 2013. Omdat 29 juni dit jaar op een zaterdag valt, wordt ModderDag een dag eerder gevierd.


Door: Karin van der Spek
Bron en foto: IVN Natuureducatie