Het kan heel verfrissend zijn om op een warme dag een duik te nemen in een meer, plas of kanaal. Maar: doe dat niet zomaar overal.

Het Hoogheemraadschap van Rijnland controleert 44 officiële zwemlocaties op ziekteverwekkende bacteriën en blauwalgen. Deze metingen bepalen het zwemadvies van de provincie.

Actuele zwemadviezen
Voordat je je handdoek pakt en richting het water gaat, is het verstandig om het laatste zwemadvies te controleren. In een warme periode in de zomer kan de waterkwaliteit van een zwemwater snel veranderen. De actuele informatie is te vinden op www.zwemwater.nl of via de ZwemApp (Apple en Android).

Ook kun je informatie inwinnen via de zwemwatertelefoon van de provincie Zuid-Holland: 0800 9036. Daarnaast geven de borden bij de zwemwateren informatie of het zwemmen daar verantwoord is.

Blauwalg bij het Surfstrand
Momenteel zit er blauwalg in het water bij Vlietland ter hoogte van Surfstrand Noordwestoever aan het Brasempad. Blauwalg kan zorgen voor huidirritatie en maag,- en darmklachten. Badstrand Noordoostoever en de Speelvijver aan de Rietpolderweg zijn vooralsnog wel veilig om te zwemmen en spelen.

Op https://zwemindex.nl/leidschendam/zwemwater staan ook alle officiële zwemwaterlocaties in en rondom Leidschendam (inclusief eventuele waarschuwingen).


Door: Karin van der Spek
Bron: Hoogheemraadschap Rijnland
Foto: archieffoto Vlietland ter illustratie