Het was op 29 juni 2024 dé dag waarop heel Nederland zijn ruim 100.000 veteranen bedankt voor hun inzet in dienst van vrede en veiligheid, nu en in het verleden.

Dit jaar was het de twintigste editie van Veteranendag in Den Haag; een bijzonder eerbetoon aan onze veteranen. Ze zijn geëerd met herinneringsmedailles voor hun recente missies. Dit vond plaats op het Lange Voorhout voor paleis Escher. De Herinneringsmedaille voor Vredesoperaties werden uitgereikt aan vierenveertig militairen die net terug zijn van hun missie. Dat werd gedaan in het bijzijn van hun familieleden, door onder andere de minister-president en de minister van Defensie.

Rond 13.00 uur was het Nationaal Defilé door het centrum van Den Haag met een indrukwekkende flypast. Achttien moderne en historische toestellen vlogen over de Hofvijver. Ongeveer 4.000 veteranen van alle missies en krijgsmachtonderdelen waren bij het defilé aanwezig, samen met actief dienende militairen rond de Hofvijver, gevolgd door historische legervoertuigen en tientallen muziekkorpsen. Z.M. Koning Willem-Alexander nam het defilé af op de Kneuterdijk.

Nergens in Nederland is deze combinatie te zien van veteranen uit alle missies, militairen van de hele krijgsmacht, civiele en militaire muziekkorpsen en legervoertuigen, historisch en modern. Ook veteranen die nu bij de politie, douane of het Leger des Heils werken, liepen mee. 
Veteranendag speciale medaille
Veteranendag orkest 1
Veteranendag WA en afvaardiging
Veteranendag Vlaggen
Veteranendag Vliegtuigen

Foto's: Frans maurits van den Bergh

Door: Lisette Remmerswaal