Deze zomer staan bij natuurorganisatie Natuurlijk Delfland de watergentiaan en zweefvliegen centraal in het kader van het jaarthema "Schoner Water".

Natuurlijk Delfland roept inwoners op om waarnemingen van deze soorten door te geven.

Watergentiaan
De watergentiaan is een gele, drijvende waterplant die je kunt vinden in sloten en smalle vaarten. Deze plant onderscheidt zich van de witte waterlelie door zijn kleinere bladeren (ongeveer 10 cm). De bloemen van de watergentiaan bloeien maar één dag en worden daarna weer onder water getrokken. Dankzij nieuwe bloemknoppen blijft de plant lang zichtbaar boven water.

Zweefvliegen
Zweefvliegen zijn niet één soort, maar meerdere soorten die vaak boven bloemen zweven. Ze leven van nectar en stuifmeel en zijn belangrijk voor de bestuiving van bloemen. Let bij het melden van zweefvliegen ook op de bloemen of planten waarop ze zitten.

Meld waarnemingen
Met deze waarnemingen wil men een beter inzicht krijgen in de verspreiding en gezondheid van de watergentiaan en zweefvliegen. Deze informatie helpt bij het monitoren van de waterkwaliteit en biodiversiteit in de regio. Door waarnemingen door te geven, draag je bij aan natuuronderzoek en het behoud van een schone en gezonde leefomgeving.

Stuur waarnemingen van deze soorten naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of meld ze direct op waarneming.nl


Door: Karin van der Spek
Bron: Natuurlijk Delfland
Foto: Snorzweefvlieg uit collecie Natuurlijk Delfland