Donderdagmiddag 4 juli ging het mis in de rechtszaal toen de familie van de overleden Santiago en de familie van verdachte S.E. binnenkwamen.

De families kwamen naar de rechtbank voor een tragische zaak. Op 21 maart dit jaar verloor de 19-jarige Santiago zijn leven door een schot in een schuurtje aan de Van Barbansonstraat in Voorburg. Hij was daar met zijn vriend S.E., een 18-jarige jongen.
Ze speelden met een omgebouwd gaspistool met een geluidsdemper. S.E. probeerde zijn vriend nog te helpen, maar ook de hulpdiensten konden Santiago niet meer redden.

'Kijk naar mij!'
De politie arresteerde S.E. als verdachte. Donderdag was de eerste zitting in de zaak. Het ging vooral over het voorarrest van S.E., die al enkele maanden vastzit. De advocaat van S.E. vroeg om zijn vrijlating. "Ik zie hem kapotgaan in de gevangenis, hij kan niet meer slapen," zei de advocaat. Op dat moment begon de moeder van Santiago te schreeuwen. "Kijk naar mij, kijk naar mij," riep ze naar de advocaat. "Genoeg is genoeg." De zitting werd een kwartier stilgelegd. Begeleiders brachten de huilende moeder naar buiten. De vader van Santiago wees naar de verdachte. "Hij is een moordenaar. Mijn zoon ligt onder de grond," riep hij.

Het Openbaar Ministerie denkt dat S.E. de trekker van het pistool heeft overgehaald en beschuldigt hem van doodslag of dood door schuld. S.E. ontkent dit en zegt dat Santiago zelf de trekker heeft overgehaald. Zijn advocaat zegt dat er aanwijzingen zijn die dit ondersteunen, zoals het bloed van Santiago op de trekker van het pistool. De officier van justitie geeft toe dat er feiten zijn die S.E. vrijpleiten. "We moeten de waarheid vinden. Het onderzoek kan nog beide kanten op gaan."

De rechtbank besloot dat S.E. in voorarrest blijft. De rechter denkt dat S.E. zonder opzet Santiago doodschoot, maar wel roekeloos handelde. S.E. dacht dat het wapen niet geladen was.

De volgende zitting is binnen drie maanden.

Door: Karin van der Spek
Bron: mediapartner Omroep West