De Haagse actrice, zangeres en schrijfster Wieteke van Dort is maandag 15 juli op 81-jarige leeftijd overleden. Dat maakte haar familie dinsdag bekend.

Wieteke van Dort, werd 16 mei 1943 geboren als Louisa Johanna Theodora van Dort in Soerabaja, Indonesië. Op haar 14e jaar verhuisde ze met haar familie naar Den Haag.

Ze werd een geliefd televisiepersoonlijkheid door haar optredens in jeugdprogramma's zoals OebeleDe StratemakeropzeeshowJ.J. De Bom voorheen De Kindervriend en Het Klokhuis. Het meest bekend werd ze door haar alter-ego 'Tante Lien' in de Late Late Lien Show, waarin ze de Indische cultuur op een bijzondere wijze tot leven bracht.

Naast haar werk op televisie, schitterde Wieteke ook in het theater, schreef ze boeken en nam ze platen en cd's op. Ze ontving vele onderscheidingen voor haar werk, waaronder de Zilveren Harp, een Edison, en de Nipkovschijf. In 1999 werd ze benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Ook ontving ze de Stadspenning van Den Haag.

Het afgelopen jaar kampte Wieteke met gezondheidsproblemen. Eind mei werd Wieteke onverwacht met spoed opgenomen in het HMC Westeinde-ziekenhuis in Den Haag waar uitgezaaide kanker werd ontdekt. Een week voor haar overlijden stierf haar echtgenoot Theo Moody, met wie ze 55 jaar getrouwd was. Zijn uitvaart was dinsdagmiddag. 

Wieteke van Dort's nalatenschap leeft voort in haar werk. Den Haag verliest een icoon, maar haar warme persoonlijkheid en onvermoeibare inzet voor de Indische gemeenschap zullen altijd herinnerd worden.

In juni 2019 was Wieteke van Dort te gast bij het radioprogramma Muziekboeket van Midvliet, waar ze haar muzikale passie deelde met de luisteraars. 





Door: Karin van der Spek 
Foto: Wieteke van Dort bij Midvliet (Peter van der Aar)