GroenLinks-PvdA Zuid-Holland heeft zich in de laatste Provinciale Statenvergadering voor het zomerreces ingezet voor meer geld voor woningbouw bij de behandeling van de voorjaarsnota.

De grote zorgen rondom wonen worden gedeeld in de provincie. Samenwerking met andere partijen voor meer betaalbare woningen is daarom snel opgepakt. Tijmen Lamers en Marleen Maat (GroenLinks-PvdA) zijn daar erg blij mee. Tijmen Lamers: “Samen met de BBB en het CDA willen we extra inzet vanuit de provincie voor jongeren, senioren en arbeidsmigranten. Voor deze doelgroepen is het echt belangrijk om goede woningbouwplannen te krijgen en te bouwen. Deze extra menskracht gaat daarbij helpen. Wonen is een groot onderwerp en we zien dat veel verschillende partijen met elkaar willen zorgen voor een oplossing”. Ook de SP, CU, PvdD en Jou hebben het voorstel mee ingediend.

Marleen Maat: “Dat het lastig is om als jongere een eigen plek te vinden is al lang duidelijk. We geven hiermee ook een mooi vervolg aan een van de punten uit het burgerberaad van vorig jaar. Als senioren een passende plek kunnen vinden, komen gezinswoningen vrij voor mensen die een gezin willen starten. En voor arbeidsmigranten bouwen is helpen om onmenselijke omstandigheden tegen te gaan. Er zijn nu te veel schrijnende situaties die bovendien voor overlast zorgen in de buurt.

Naast geld voor extra menskracht op dit dossier is er in de vergadering op initiatief van CU, GL-PvdA, D66 en SP, ook besloten nog eens 2,5 miljoen extra vrij te maken voor woningbouwsubsidies in 2024. Als dat geld niet uitgegeven wordt kan het mee naar 2025. Daardoor heeft de provincie nu meer ruimte om het eventuele tekort op de woningbouw op te vangen.

Gedeputeerde Anne Koning is daar blij mee: “De subsidies zijn bedoeld voor plannen met betaalbare huizen die anders niet gebouwd worden. Hoe eerder het besluit genomen wordt hoe beter, want dan staan de woningen er sneller – en dat is nodig voor onze inwoners.”


Door Peter van der Aar.
Bron: persberciht GroenLinks-PvdA.
Foto: Milan Rijnders