-
-
Leidschendam-Voorburg is een gemeente die ontstaan is uit de vereniging van 3 kernen, Leidschendam, Stompwijk en Voorburg. Die kernen hebben allemaal hun eigen unieke erfgoed, van landschap tot monumenten.
Om dit vast te leggen voor generaties na ons, werkt de gemeente aan een gebiedsbiografie. Wethouder erfgoed Bianca Bremer: 'Hier betrekken we ook graag onze inwoners bij. Op deze manier hopen we te weten te komen welk erfgoed echt waardevol is om te behouden en waarom. En wellicht ontdekken we zelfs ‘nieuw’ erfgoed die we nog niet in beeld hadden.'
Gebiedsbiografie als inspiratie
In de gebiedsbiografie is straks te lezen hoe onze fysieke leefomgeving in het verleden is ontstaan. En welk ruimtelijk erfgoed nu nog aanwezig is. Deze informatie is van grote waarde en kan een inspiratie zijn voor bijvoorbeeld de omgevingsvisie. Via de omgevingsvisie en de omgevingsplannen is het mogelijk om eventueel net ontdekt ‘nieuw’ erfgoed te beschermen. Met het opstellen van een gebiedsbiografie blijft de historische waarde van onze omgeving behouden voor toekomstige generaties.
Erfgoedinventarisatie door onafhankelijke onderzoekers
De gebiedsbiografie wordt in opdracht van de gemeente gemaakt door een team van drie onafhankelijke onderzoekers. Zij werken zoveel mogelijk nauw samen met inwoners uit de drie kernen en halen op welk erfgoed voor hen belangrijk is. Ze bezoeken ook de scholen en verzorgingstehuizen. De informatie die tijdens deze erfgoedinventarisatie wordt opgehaald, vormt een belangrijke aanvulling op de gebiedsbiografie. De bedoeling is om de gebiedsbiografie als boek uit te brengen in 2025.
Meewerken aan de gebiedsbiografie
De gemeente kijkt uit naar de verhalen en informatie vanuit inwoners om zo een waardevol document te maken. Meedoen of vragen over dit project, stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Bron: Gemeente Leidschendam-Voorburg
Door: Lisette Remmerswaal