In het Haagse stadscentrum gaf XR Guerrilla Fashion tweedehandskleding weg als protest tegen fastfashionbedrijven die planeet en mensenrechten schaden.

Op zondag 21 juli hingen activisten van Extinction Rebellion kleren op in Jack & Jones, Mango, Pull&Bear, Urban Outfitters en Zara in Den Haag, bedoeld om gratis mee te nemen door klanten. Ze houden de winkelketens verantwoordelijk voor het schaden van het klimaat en mensenrechten, en willen het publiek daarover informeren, en gelijk een eerlijk en duurzaam alternatief bieden.

Een half miljard kledingstukken per jaar
Extinction Rebellion (XR) heeft goede redenen om deze winkels met een bezoekje te verrassen.
Zara, dochterbedrijf van modegigant Inditex, produceert jaarlijks een half miljard kledingstukken, en stoot daarmee 17 miljoen ton CO₂ uit. Ook Pull&Bear komt uit de koker van Inditex. Bestseller, moederbedrijf van o.a. Jack & Jones, zegt grote stappen te nemen naar duurzaamheid en minder vervuiling, maar cijfers over uitstoot en productie zijn nergens te vinden. Ook Mango en Urban Outfitters beloven gouden bergen op hun websites, maar verkopen en produceren elk jaar alleen maar meer.

De mode-industrie is verantwoordelijk voor tot wel 8% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Dat is vergelijkbaar met de uitstoot van de hele Europese Unie. De uitstoot van broeikasgassen draagt in grote mate bij aan de opwarming van de aarde.
Daarbovenop is de retailsector één van de slechtst betalende werkgevers van Nederland, waardoor XR Den Haag deze winkels niet in deze tijd, en niet in onze stad vindt passen. De actie is een voorproefje van hoe XR het graag zou zien: duurzame tweedehandskleding die voor iedereen te betalen is.

Andere steden
Nadat in het laatste weekend van mei in 27 steden in Nederland de actie uitgevoerd werd, is het hek van de dam, en slaan de rebellen toe waar en wanneer ze maar willen. Deze zondag was het raak in Den Haag en Haarlem, meerdere acties in andere steden zijn al aangekondigd. De groep uit Den Haag neemt ook omliggende gemeenten Leidschendam-Voorburg, Westland en Zoetermeer mee in de plannen.
De kleding die in de winkels opgehangen wordt krijgt felgekleurde labels, waarop “Neem mee!” en “Gratis!” staat, naast informatie op over hoe de fastfashionindustrie bijdraagt aan de opwarming van de aarde, terwijl werknemers, zowel in de productielijn als in de winkel, als vuil behandeld worden.

"Promoot duurzame alternatieven!"
Op de website van XR Guerrilla Fashion staat uitgebreid uitgelegd wat er van de modebedrijven verwacht wordt, onderverdeeld in vier harde eisen: 1. Vertel de waarheid. 2. Stop de overproductie. 3. Behandel werknemers eerlijk. 4. Promoot duurzame alternatieven. Daarin wordt onder andere geëist dat fastfashionbedrijven geen reclame meer maken, maar ook dat de lobby voor het laaghouden van het minimumloon gestaakt wordt. In feite moet er een eind komen aan fast fashion, vindt XR.

Met nog veel meer!
De klimaatactivisten zijn in Den Haag en omstreken vooral bekend van de A12-blokkades, maar er zijn meer manieren om actie te voeren. Naast bijvoorbeeld het Klimaatalarm (elke eerste maandag van de maand) is Guerrilla Fashion nu ook als actie geschikt voor wie wél wat wil doen, maar bijvoorbeeld liever niet met de politie in aanraking komt. De actie wordt door het winkelend publiek altijd als zeer positief ontvangen.
Toch is er ruimte voor verbetering: "Dat de winkels aan ons lieten weten dat de opgehangen kleding meteen wordt weggegooid zodra die gespot wordt, heeft ons doen nadenken over een andere vorm," laat woordvoerder Olax weten. "In Tilburg en Groningen is al eerder een klassiekere demonstratie, met banners en megafoons, aan de actie toegevoegd. We gaan dat in Den Haag op zondag 4 augustus uitproberen. Dus we komen terug, met nog veel meer!"

Wat is Extinction Rebellion?
Extinction Rebellion is een mondiale burgerbeweging die zich inzet om het leven op aarde te behouden. Rebellen van XR zetten druk op overheden en bedrijven – met vreedzame, creatieve en ontregelende acties – om te zorgen dat deze in actie komend tegen de klimaat- en ecologische crisis. Sinds de oprichting in 2018 is XR een van de snelst groeiende burgerbewegingen ter wereld. XR brengt gewone mensen, uit alle delen van het land en van alle leeftijden, bij elkaar. In Nederland maakt een grote meerderheid zich zorgen over het leven van huidige en toekomstige generaties. Deze tendens is terug te zien in de beweging; iedere maand zijn er meer lokale XR-groepen actief.


Door: Peter van der Aar.
Bron: persbericht XR Guerrilla Fashion.

XR Fastfashion2
XR Fastfashion3
XR Fastfashion4
XR Fastfashion5