AWP heeft samen met PvdA en Water Natuurlijk geprobeerd om de huurders te ontzien bij de jaarlijkse verhoging van de waterschapsbelasting.

“Wat we het meest hier horen over de tarieven is: lage lasten voor iedereen, eerlijke belastingen, gematigde lastenstijging. Maar vorig jaar zijn de tarieven voor huurders ook al met tien procent omhooggegaan. Terwijl bedrijven en boeren niets extra hoefden te betalen”, zegt Ko Heijboer. “In 2025 komt er weer 10% extra bij als we nu niet ingrijpen”. Ook Marcel Vissers van Water Natuurlijk hield een vurig pleidooi om de huurders te ontzien. “Huurders zijn meestal de laagste inkomens”, memoreerde Kiela.

Maar het mocht niet baten. BBB en de geborgde zetels van de boeren waren bang dat de waterschapsbelasting voor boeren toch weer zou stijgen. Overigens wordt het boerentarief nu ook al laag gehouden met belastinggeld van de burgers. AWP, PvdA en WN wilden dat nu niet veranderen.

VVD en de christelijke partijen vonden het beter om de nieuwe wet op de waterschapsbelasting af te wachten in 2026, “en dan te kijken wat ze voor de huurders kunnen doen". Ook de twee geborgde zetels van Natuurterreinen, die vrijwel geen waterschapsbelasting betalen, stemden voor de lastenverhoging van de huurders.

De Tweede Kamer zal naar verwachting in 2024 de nieuwe wet op de waterschapsbelasting aannemen. De belangrijkste verandering is dat burgers en bedrijven voor hun woning niet meer voor hetzelfde tarief worden belast, maar dat er een apart WOZ-tarief komt voor huizen en voor bedrijven en kantoren. Zoals dat bij gemeenten al sinds jaar en dag gebruikelijk is.


Door: Peter van der Aar.
Bron: persbericht AWP.