De spreidingswet is een half jaar geleden ingevoerd, maar het blijkt lastig om voldoende opvangplekken te realiseren in de regio Haaglanden.

Dit blijkt uit het concept-opvangplan van de Haagse regio. Een groot probleem is dat de gemeente Westland heeft laten weten niet mee te doen aan het plan, waardoor de druk op de andere gemeenten, waaronder Leidschendam-Voorburg, toeneemt.

Uit het concept-opvangplan blijkt dat de regio Haaglanden, bestaande uit Leidschendam-Voorburg, Delft, Den Haag, Zoetermeer, Wassenaar, Westland, Rijswijk, Pijnacker-Nootdorp en Midden-Delfland, tot nu toe minder opvangplaatsen heeft gerealiseerd dan nodig is. De gemeenten hebben tot nu toe onvoldoende plannen om aan de vereisten te voldoen.

Geen concrete locaties beschikbaar in Leidschendam-Voorburg
Leidschendam-Voorburg heeft tot nu toe geen concrete locaties beschikbaar voor de opvang van asielzoekers en is nog bezig met onderzoek. De gemeente Leidschendam-Voorburg moet volgens de verdeling per gemeente 448 opvangplekken verzorgen voor asielzoekers, inclusief de al bestaande plekken. De voorkeur van Leidschendam-Voorburg is om meerdere kleinschalige locaties te gebruiken voor de opvang.

Jonge asielzoekers in kantoorgebouw Overgoo 5
De gemeente Leidschendam-Voorburg meldt vandaag dat in het kantoorgebouw op Overgoo 5 momenteel wel hard gewerkt wordt om het pand geschikt te maken voor de opvang van asielkinderen. Inmiddels is daarvoor ook de bouwvergunning verleend. De omgevingsvergunning volgt nog. Zodra duidelijk is wanneer het klaar is worden omwonenden uitgenodigd voor een open huis.

Ondertussen heeft de gemeente de bosjes en planten gesnoeid in de omgeving en er worden nog extra lantarenpalen geplaatst. Dat was een wens van de omwonenden. Ook is er gekeken naar de mogelijkheid om een sportveldje in te richten. Dit was helaas niet mogelijk op het drassige veld. Daarvoor in de plaats wordt na de zomer het naastgelegen parkeerterrein ingericht.

60 asielkinderen worden nu al in de regio opgevangen in een hotel. Met hen zijn al gesprekken gevoerd om te kijken op welk niveau ze kunnen instromen op het onderwijs, zodat ze in september meteen het nieuwe schooljaar kunnen beginnen. 

Problemen in andere gemeenten
De gemeente Westland heeft laten weten dat zij voorlopig niet deelneemt aan het regionaal opvangplan. Westland wil meer tijd om tot een passend bestuurlijk standpunt te komen over de opvang van asielzoekers. Hierdoor moeten de andere gemeenten extra inspanningen leveren om het tekort aan opvangplekken aan te vullen.

Maar in andere gemeenten zijn er ook problemen. Den Haag, bijvoorbeeld, komt slechts op 560 opvangplekken terwijl zij 2514 vluchtelingen moeten opvangen. De gemeente hoopt op verlenging en uitbreiding van de locatie aan de Regulusweg, maar hiervoor is goedkeuring van het Rijksvastgoedbedrijf nodig.

De gemeenten hebben daarnaast aangegeven dat de spreidingswet geen rekening houdt met de woningnood en andere noodzakelijke procedures, zoals vergunningen en aanbestedingen. Dit zorgt voor extra vertraging. Ook zijn er zorgen over de financiering van de opvangplekken, omdat de huidige regelingen alleen op korte termijn ondersteuning bieden.

Rijswijk kijkt naar het huidige complex met flexwoningen aan de Lange Kleiweg en wil daar 350 vluchtelingen opvangen. Zoetermeer wil de huidige noodopvang met 630 vluchtelingen in de PI voortzetten. Wassenaar voldoet als enige gemeente ruimschoots aan de opgave met de opvang van 930 asielzoekers in Duinrell.

Na de zomer besluit over opvanglocaties 
De gemeenteraden beslissen na de zomer definitief over de opvanglocaties. Als het niet lukt om voor november met concrete plannen te komen, dan treedt een escalatieladder in werking waarbij de commissaris van de Koning het aantal resterende opvangplekken zal verdelen over de gemeenten. 

De landelijke politiek blijft intussen ook niet stilzitten. Minister van Asiel en Migratie Marjolein Faber (PVV) wil de spreidingswet zo snel mogelijk intrekken, zoals afgesproken in het hoofdlijnenakkoord van de coalitie. Dit proces zal echter tijd kosten en moet dezelfde parlementaire route volgen als de invoering van de wet.

De Spreidingswet, die eind januari werd aangenomen door de Eerste Kamer, moet zorgen voor een eerlijkere verdeling van asielzoekers over het land.


Door: Karin van der Spek
Bron: mediapartner Ormoep West en gemeente LV
Foto: Het kantoorpand op Overgoo 5 als opvanglocatie voor maximaal 80 jonge asielzoekers in L'dam-Voorburg