Gratis toegankelijk programma met carillonconcert, lezing met muziek en dialogen
Ook dit jaar wordt er in en om de Grote Kerk - Huis voor de Stad stilgestaan bij de slachtoffers van het voormalig Nederlands-Indië en het einde van de Tweede Wereldoorlog in dat gebied en daarmee voor heel Nederland. Het programma start met een carillonconcert in de buitenlucht, gevolgd door een inleiding in woord en muziek van Francesca Vincentie, waarna de bezoekers met elkaar in dialoog gaan onder leiding van Dialoog in Den Haag. Het thema: de echo van oorlog. Ga voor meer informatie naar
www.huisvoordestad-denhaag.nl.
De verschillende echo’s van oorlogRachel Kuijlenburg bedacht het thema van dit jaar en verzorgt de opening in de Grote Kerk: “Een echo is de weerkaatsing van geluid tegen een wand. Het geluid vervormt vaak, maar komt altijd terug. De echo van oorlog resoneert altijd langer door en heeft allerlei effecten. Op samenlevingen, gemeenschappen, systemen, familie en volgende generaties. Het programma in de Grote Kerk, Huis voor de Stad, en de aansluitende dialogen in samenwerking met Dialoog in Den Haag, staan volledig in het teken van de verschillende echo’s van oorlog.”
Carillonconcert in de buitenluchtVan 12.00 tot 12.30 uur klinkt vanuit de Grote Kerk in het centrum van Den Haag het muziekproject ‘Tong Tong en Carillon’. De componisten Sinta Wullur en Renadi Santoso schreven in 2020 in opdracht van Stichting Tong Tong muziekstukken voor carillon om de slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië en de directe gevolgen daarvan te herdenken. Sinta Wullur componeerde ‘Suka dan Duka’ (vreugde en pijn) en ‘Karimalan’ (geluk, succes). Renadi Santoso schreef ‘Freedom Bells’. Beiaardier Gijsbert Kok zal naast deze stukken ook andere Indisch-gerelateerde muziek spelen. Bij goed weer worden stoelen buiten gezet, zodat bezoekers optimaal van het carillonconcert kunnen genieten. Na afloop wordt er een Indische lunch verzorgd door restaurant Sarinandé.
Muziek door Francesca VincentieMet haar intieme stem en elektro-akoestische muziek, geïnspireerd door R&B, pop, volksmuziek en de orale vertelcultuur van haar thuisregio Västerbotten, vertelt Francesca Vincentie verhalen over migratie, liefde en identiteit en onderzoekt en vergelijkt ze het diverse erfgoed van haar familie uit Zweden, Indonesië en Nederland. Vincentie heeft verschillende creatieve projecten opgezet die zich richten op dekolonisatie, identiteit en saamhorigheid en is mede-oprichter van de Stichting Bersama Collective. Vorig jaar reisde ze naar Indonesië om daar met lokale artiesten voorstellingen, workshops en kunstwerken te creëren.
Dialogen rondom thema ‘De echo van oorlog’Voor velen betekende het einde van de Tweede Wereldoorlog niet het einde van geweld en onderdrukking. De bevrijding kwam voor hen pas na de onafhankelijkheidsoorlog of de gewelddadige periode die daaraan vooraf ging. Voor sommige groepen klonk de onderdrukking nóg langer door. In de dialogen is ruimte voor het delen van ervaringen en luisteren we naar elkaars verhalen. Wat kunnen we van deze echo’s van oorlog leren? Voor de dialogen geldt een maximum aantal deelnemers. Bij meer aanmeldingen wordt gewerkt met een wachtlijst.
Programma12:00 uur: Tong Tong & Carillon door beiaardier Gijsbert Kok met muziek van componisten Sinta Wuller en Renadi Santoso
12:30 uur: Indische lunch van Sarinandé (tegen betaling)
13:00 uur: Welkomstwoord
13:05 uur: Inleiding in woord en muziek door Francesca Vincentie
13:30 uur: Einde programma, start dialogen
15:00 uur: Einde dialogen, plenaire afsluiting
15:30 uur: Einde dagprogramma
AanmeldenAanmelden voor de dialoog en de herdenkingsbijeenkomst kan via
deze link of door een mail te sturen naar
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..Door: Peter van der Aar.Bron: persbericht Grote Kerk Den Haag.Foto: herdenking in de Grote Kerk, Huis voor de Stad (foto: Wouter Vellekoop).