In Nederland zien we steeds meer planten en dieren die van nature niet in Europa voorkomen, zoals de Aziatische hoornaar.

Deze hoornaar is schadelijk voor honingbijen, hommel- en wespensoorten en andere (bestuivende) insecten. Ziet u een Aziatische hoornaar? Meld het dan via de website van Waarneming.nl.

De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) is een grote wesp uit Azië. Hij eet onder andere (honing)bijen en hommels. Dit heeft gevolgen voor de biodiversiteit en de landbouw, omdat bijen een beslissende rol spelen in het bestuiven van gewassen en bloemen. Daarom is bestrijding van de hoornaar erg belangrijk.

Hoe herkent u een Aziatische hoornaar?
De Aziatische hoornaar is met een lengte van 2 tot 3 centimeter groter dan de normale wesp. Hij heeft zwarte voelsprieten en een zwart borststuk. Over het achterlijf loopt 1 gele band. Ook de poten zijn zwart, maar het uiteinde van de poten is geel. Dit onderscheidt de Aziatische hoornaar van de Europese hoornaar. Ze bouwen vaak hun nesten hoog in bomen, maar ze kunnen ook in struiken of zelfs gebouwen nestelen. De nesten zijn groot, bolvormig en grijs van kleur.

Meer informatie over het herkennen van de hoornaar leest u op de website van de NVWA (Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit).

Maak een melding
Ziet u een nest of een hoornaar vliegen? Meld dit dan via de website van www.Waarneming.nl

Probeer een aantal goede foto's te nemen, ook van de hoornaars bij het nest
Geef uw melding van het nest door via de website van Waarneming.nl.
Na uw melding kijkt EIS (het kenniscentrum voor insecten en andere ongewervelden) of de waarneming inderdaad een nest van de Aziatische hoornaar is. Zij geven uw waarneming door aan de provincie Zuid-Holland; die beslist wat er met het nest gebeurt. Meer informatie hierover leest u op de website van provincie Zuid-Holland.

Zijn Aziatische hoornaars gevaarlijk?
Aziatische hoornaars zien er door hun grootte en opvallende kleuren best eng uit. Maar ze zijn voor de mens niet zo gevaarlijk. Ze zijn niet agressief, behalve als het nest wordt aangevallen. Daarnaast komt de Aziatische hoornaar niet op zoete drankjes af zoals de bekende limonadewesp. Een steek van een hoornaar is pijnlijk, maar alleen gevaarlijk als iemand allergisch is voor wespen. In dat geval kan de gestoken persoon het best zo snel mogelijk contact opnemen met een arts.


Door: Peter van der Aar.
Bron: gemeentelijke website lv.nl.