Eindresultaat landelijke strandopruimactie: vrijwilligers van Stichting De Noordzee rapen 5.103 kilo afval en 70.181 peuken op van de Noordzeestranden.

Op donderdag 15 augustus is in Zandvoort de jaarlijkse Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee afgesloten. Van 1 tot en met 15 augustus ruimden 1.977 vrijwilligers in dertig etappes stranden langs de Nederlandse Noordzeekust op. Van Schiermonnikoog tot en met Cadzand. Het is de grootste strandopruimactie van Nederland. In totaal werd 5.103 kilo zwerfafval van de stranden geraapt. De sigarettenpeuk blijft de grootste strandvervuiler, met maar liefst 70.181 gevonden peuken. Met de actie wil Stichting De Noordzee meer aandacht voor het afvalprobleem op de Nederlandse stranden en een betere aanpak bij de bron.

De sigarettenpeuk blijft grootste strandvervuiler
In slechts vijftien dagen raapten vrijwilligers maar liefst 70.181 peuken op. Met de hand verzameld en geteld. “Dit is maar een fractie van het totale aantal. Te veel mensen zien het strand als asbak, daar moeten we wat aan doen, want die peuken zijn ontzettend schadelijk voor de natuur,” stelt Ewout van Galen, directeur van Stichting De Noordzee.

Peuken bestaan voor 95 procent uit plastic en bevatten allerlei giftige stoffen, zoals kwik, nicotine en lood. Eenmaal in het milieu valt de peuk uiteen in vervuilende plastic micro- en nanodeeltjes. Eén peuk kan wel duizend liter zeewater vervuilen. Peuken worden ook vaak aangetroffen in de magen van vissen, zoogdieren en vogels.

Meer rookvrije stranden nodig
Daarom roept Stichting De Noordzee op tot onder meer rookvrije stranden om peukenafval tegen te gaan. Van Galen: “In rookvrije stranden zien we één van de oplossingen. Op dit moment hanteren vier van de 27 kustgemeentes gedeeltelijk een rookvrij strand. Wij zien dat aantal graag verder groeien. De stappen om tot een rookvrij strand te komen zijn helder, de vele voordelen ook, wij helpen gemeenten graag om hun stranden peukenvrij te maken. Dit kunnen we samen aanpakken. Ameland kent een rookverbod in de openbare ruimte van mei t/m september. Met de vondst van nul peuken op het strand, lijkt dit te helpen. Helaas zijn deze maatregelen er nog te weinig.”

Van opruimen naar oplossen
Van Galen zegt: "Met opruimen alleen komen we er niet. Ons onderzoek van de afgelopen twintig jaar toont aan dat de Noordzee iets schoner wordt, maar afval in zee en op het strand blijft een groot probleem.

Meer inzicht in de hoeveelheid, samenstelling en herkomst van het strandafval helpt om betere beleidsmaatregelen te nemen. Met een nieuw project getiteld 'Meet Mee', verzamelen vrijwilligers via een app meerdere keren per jaar waardevolle strandafval data."

Maatregelen gericht op bronaanpak werken
Er was ook positief nieuws. Het viel strandteams op dat er minder doppen, plastic flesjes en blikjes zijn aangetroffen. Het positieve effect van maatregelen zoals de Europese verplichting om doppen aan flesjes vast te maken ziet Stichting De Noordzee terug.

Bijzondere vondsten
Net als ieder jaar waren er ook nu bijzondere vondsten. Een pak melk uit Polen, dat laat zien hoe ver het afval in zee kan reizen. Een wikkel van een chocoladereep uit 1991, waaruit blijkt hoe lang het afval de zee vervuilt. Maar er was ook een kogel van een Amerikaans machinegeweer uit de Tweede Wereldoorlog en een hondenhalsband uit Duitsland, waarvan de eigenaar intussen is teruggevonden.

Grootste strandopruimactie van Nederland
De jaarlijkse Boskalis Beach Cleanup Tour, georganiseerd door Stichting De Noordzee, is de grootste landelijke strandopruimactie van Nederland. Dit jaar zetten bijna 2.000 vrijwilligers zich in om de stranden langs de Noordzeekust schoon te maken. Stichting De Noordzee gelooft dat het afvalprobleem bij de bron moet worden aangepakt om het effectief te bestrijden. Het opruimen van de stranden is niet alleen bedoeld om bewustzijn te creëren over het afvalprobleem, maar uiteindelijk te voorkomen dat afval in de natuur terechtkomt.

Over Stichting De Noordzee
Stichting De Noordzee is al meer dan veertig jaar dé organisatie als het gaat om bescherming en duurzaam gebruik van de Noordzee. Als onafhankelijke natuurorganisatie streeft de stichting naar een schone en gezonde zee, waar natuur altijd het uitgangspunt is voor de menselijke activiteiten die er plaatsvinden. Het doel is een gezond, weerbaar en veerkrachtig ecosysteem. De organisatie komt op voor de Noordzee en werkt samen met andere partijen aan oplossingen voor huidige en toekomstige uitdagingen op de Noordzee. De jaarlijkse landelijke strandschoonmaakactie, de Boskalis Beach Cleanup Tour, is mogelijk dankzij de steun van de hoofdsponsor Boskalis en vele andere partners.


Door: Peter van der Aar.
Bron: persbericht stichting De Noordzee.
Foto's: Juri Hiensch.

Strand schoonmaken credit Juri Hiensch 05