De provincie Zuid-Holland heeft op 17 september een aangepaste aanvraag ingediend voor de officiële status van nationaal park voor Hollandse Duinen.

Nationaal Park Hollandse Duinen is de brede kuststrook van Hoek van Holland tot Hillegom en ligt voor een deel ook in gemeente Leidschendam-Voorburg.

Nationaal Park Hollandse Duinen is een uniek landschap dat ruim 5000 jaar geleden is ontstaan door de stijging van de zeespiegel. Het park bestaat uit zee, strand en duinen, en ook de meer landinwaarts gelegen strandwallen en strandvlakten horen erbij. Het is een gebied waar landgoederen, duinen, bollenvelden, veenweiden, dorpen en steden elkaar afwisselen. Inwoners kunnen hier dicht bij huis genieten van bijzondere natuur, cultuur en historie. Denk aan de Loozone en park Vreugd en Rust in Voorburg en aan het parklandschap Duivenvoorde bij Leidschendam.

De officiële status van nationaal park is belangrijk voor dit gebied. Het is een bevestiging van de onmisbare waarde van het landschap dat prominent onderdeel uitmaakt van de westelijke Randstad. Ook biedt de officiële status kansen voor verdere ontwikkeling van het gebied. Gemeente Leidschendam-Voorburg werkt actief aan versterking van recreatie en natuur van deelgebied Duin Horst Weide, door versterking van de Loozone en door verbetering van de Leidschendammerhout.

Meer informatie
Meer over de statusaanvraag en over Nationaal Park Hollandse Duinen leest u op de website van Nationaal Park Hollandse Duinen.
Op de website van Duin Horst Weide leest u meer over dit deelgebied.


Door: Peter van der Aar.
Bron: bericht op de gemeentelijke website lv.nl.
Foto: Nationaal Park Hollandse Duinen.