In 2023 werden maar liefst 307.600 inwoners van de provincie Zuid-Holland van 15 jaar en ouder slachtoffer van online oplichting.

Dit betekent dat één op de tien inwoners in de provincie te maken kreeg met cybercrime, zoals phishing. Om mensen te helpen zich hiertegen te beschermen, lanceert de Rijksoverheid in oktober de campagne ‘Laat je niet interneppen’.

Wat is phishing?
Een van de meest voorkomende vormen van cybercrime is phishing. Hierbij doet de oplichter zich voor als een betrouwbare bron, zoals een bank of overheidsinstantie, om persoonlijke gegevens of geld te stelen. Twee op de drie Nederlanders ontvingen in 2023 minimaal één phishingbericht.

Yoanne Spoormans, specialist cybercrime bij de politie, waarschuwt: “Online oplichting kan iedereen overkomen. Criminelen maken slim gebruik van misleidingstechnieken, zoals tijdsdruk of ze doen zich voor als een bekende organisatie. Mijn advies: controleer altijd de afzender en als je twijfelt, klik dan het bericht weg.”

Herken de trucs van online oplichters
Online oplichters gebruiken verschillende technieken om mensen te misleiden. Door deze technieken te herkennen, verklein je de kans om slachtoffer te worden.

Dit zijn enkele veelgebruikte trucs:
  • Ze doen zich voor als iemand anders: Criminelen gebruiken namen en huisstijlen van bekende organisaties of doen zich voor als een vriend of familielid.
  • Ze spelen in op emoties: Ze proberen je bang te maken of medelijden op te wekken.
  • Ze zetten je onder druk: Oplichters willen dat je snel reageert, zonder na te denken.
  • Ze creëren een noodgeval: Ze zeggen bijvoorbeeld dat je account geblokkeerd wordt als je niet direct actie onderneemt.
  • Ze bieden een ‘te mooi om waar te zijn’ kans: Dit kan een grote korting of een zeldzaam aanbod zijn.
  • Ze maken het persoonlijk: Oplichters gebruiken informatie die ze over jou online hebben gevonden, waardoor ze betrouwbaar overkomen.
  • Ze zijn overdreven vriendelijk: Ze winnen je vertrouwen door behulpzaam en aardig te zijn.
Campagne interneppen
Bij twijfel, klik weg

Weet je niet zeker of een bericht echt is? Controleer altijd de afzender of het verhaal. Als je blijft twijfelen, klik het bericht weg. Meer informatie over hoe je online misleiding kunt herkennen, vind je op laatjenietinterneppen.nl. Daar staat ook waar je hulp kunt vinden als dat nodig is.

Over de campagne
De campagne ‘Laat je niet interneppen’ wordt georganiseerd door het ministerie van Justitie en Veiligheid en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Deze meerjarige campagne roept mensen op om goed op te letten bij het ontvangen van online berichten en bij twijfel weg te klikken.


Door: Karin van der Spek
Bron en foto: HvdM Public Relations voor Rijksoverheid