Actiegroep Guerrilla Fashion verspreidt tweedehands kleding voor de deur van modezaken in Zoetermeer.
Dit als protest tegen de schadelijke gevolgen van fast fashion op het klimaat en mensenrechten.
Klanten zijn gewend aan goedkope kleding in winkelketens als H&M, Mango en Primark, maar op zondag 27 oktober zijn er voor de deuren van bijna elke modezaak in Zoetermeer gratis items te vinden. Actievoerders willen met het aanbieden van de tweedehands kleding bij deze winkels de aandacht vestigen op het vernietigende effect van de mode-industrie op het klimaat en mensenrechten.
Guerrilla FashionIn het verleden hing de groep, die zichzelf Guerrilla Fashion noemt, al enkele keren kleding op in de winkels zelf, die de klanten daar als verrassing aan konden treffen, maar deze keer zullen de activisten voor de deuren van H&M, WE, M&S, Mango, Sting, Only en Primark gaan staan om kleding weg te geven en het publiek te informeren met speeches en flyers. De demonstratie is aangekondigd bij de gemeente, zodat die de demonstranten kan faciliteren in het uiten van hun boodschap: fast fashion is dodelijk.
Fast fashion schaadt het klimaatDe mode-industrie is verantwoordelijk voor 8% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, meer dan de luchtvaart en de scheepvaart bijeen. Dat is vergelijkbaar met de uitstoot van de hele Europese Unie. De uitstoot van broeikasgassen draagt in grote mate bij aan de opwarming van de aarde.
Grote modeketens gooien elke maand hele collecties kleding weg, om de consument aan te moedigen steeds meer nieuwe kleding te kopen. Op die manier belandt 85% van al het textiel binnen een jaar na productie op de stort en ongeveer de helft daarvan is dan nog ongedragen.
Internationale actieIn mei 2024 hebben activisten van Extinction Rebellion al een weekend lang in verschillende steden in Nederland en Duitsland een soortgelijke actie gevoerd, toen was Zoetermeer ook al van de partij. In het weekend van 25, 26 en 27 oktober vindt de actie plaats in en om ruim honderd verschillende winkels in 21 steden in Nederland, Duitsland, Wales, Oeganda, Zuid-Soedan en Aotearoa (Nieuw-Zeeland). Deze acties worden georganiseerd vanuit verschillende bewegingen, zoals Extinction Rebellion, Fashion Rebellion, KlimatreffPunkt en Fridays for Future.
EisenOp hun website laat Guerrilla Fashion de bedrijven weten wat er van ze verwacht wordt, in vier harde eisen: 1. Vertel de waarheid! 2. Stop de overproductie! 3. Behandel werknemers eerlijk! 4. Promoot duurzame alternatieven! De eisen worden uitgebreid onderbouwd, en er worden voorwaarden genoemd waaraan voldaan moet worden. "Totdat dat gebeurt, komen wij terug, met nog veel meer."
Door: Peter van der Aar.Bron: persbericht Guerrilla Fashion.