De aanleg van de WarmtelinQ-transportleiding, bedoeld om restwarmte vanuit Rotterdam naar Leiden te brengen, mag doorgaan.
De Raad van State heeft bezwaren van omwonenden langs het tracé afgewezen. De werkzaamheden, die onder meer delen van Leidschendam en Stompwijk raken, staan gepland vanaf de zomer van 2025.
Wat is WarmtelinQ?
WarmtelinQ is een 23 kilometer lange ondergrondse leiding die restwarmte uit de haven van Rotterdam transporteert naar woningen en bedrijven in Zuid-Holland. Het doel is om een duurzamere warmtevoorziening mogelijk te maken. Het tracé loopt van Rijswijk naar Leiden door Leidschendam-Voorburg, langs de A4 (aan de zuidoost kant) en loopt onder meer langs de Meerburger Watering.
Bezwaren afgewezen
Twee omwonenden hadden bezwaar gemaakt tegen de aanleg. Ze vrezen dat een onderdeel van de leiding, de zogenaamde expansielus, de veengrond uitdroogt en de stabiliteit van de dijk bij de Meerburger Watering aantast. Ook zijn er zorgen over de impact op het leefgebied van weidevogels in het veenweidegebied.
De Raad van State oordeelde echter dat de provincie en Gasunie voldoende onderzoek hebben gedaan naar de effecten op de grond en het milieu. Uit rapporten blijkt dat de leidingen geen significante gevolgen hebben voor de vochtbalans in de bodem of voor de stabiliteit van de dijk. Ook voor de weidevogels wordt geen grote verstoring verwacht, omdat de expansielussen verspreid liggen en het veengebied grotendeels intact blijft.
Voorbereidingen in volle gang
De voorbereidingen voor de aanleg zijn al begonnen, en de planning blijft ongewijzigd. Vanaf de zomer van 2025 worden er werkzaamheden uitgevoerd, waaronder graafwerkzaamheden langs het tracé.
Met de uitspraak van de Raad van State is een juridisch obstakel voor de aanleg weggenomen, maar de zorgen van omwonenden blijven een aandachtspunt. Gasunie en de provincie benadrukken dat ze in gesprek blijven met betrokkenen om waar mogelijk rekening te houden met hun zorgen.
De route van de leidingen Meer informatie over de route van de leidingen is te lezen op de website van
WarmtelinQ. Hier staan ook
filmpjes van de aanlegmethoden.
Door: Karin van der Spek
Bron: Mediapartner Omroep West
Foto: Aanleg WarmtelinQ (ter illustratie, foto WarmtelinQ)