-
-
De provincie Zuid-Holland gaat zich inzetten voor behoud van de bed-bad-brood regeling,
Deze regeling worrdt door Minister Faber van Asiel en Migratie per 1 januari 2025 afgeschaft. Deze regeling is opgezet met een bijdrage vanuit alle gemeentefondsen en zijn omgezet naar de regeling Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV), waar vijf Nederlandse gemeenten de opvang organiseren voor mensen wiens asielaanvraag is uitgeprocedeerd.
De bed-bad-brood-regeling houdt in dat afgewezen asielzoekers, ofwel mensen zonder verblijfsvergunning, enkele weken of maanden terecht kunnen in een sobere opvang.
Het doel is dat zij zo niet op straat rond gaan zwerven, omdat dit een negatief effect heeft op de veiligheid en meer overlast. Met het wegvallen van de Regeling is de kans groot dat veel mensen extra in de illegaliteit verdwijnen en een leven op straat krijgen, wat weer leidt tot extra (veiligheids)problemen en overlast in Zuid-Holland.
Bovendien blijkt opvang goedkoper dan handhaving en aanpak van de overlast. Door de bed-bad-brood-regeling krijgen uitgeprocedeerde asielzoekers tijdelijk een slaapplek, eten, een warme douche en wekelijks zo’n 50 euro leefgeld. In Zuid-Holland biedt de gemeente Rotterdam een dergelijke opvang aan, maar deze gemeente heeft aangegeven te zullen stoppen met de opvang, omdat de bed-bad-brood regeling per 1 januari 2025 wordt afgeschaft.
De fractie van de Partij voor de Dieren in Provinciale Staten van Zuid-Holland heeft tijdens een Statenvergadering een voorstel ingediend om bij de Zuid-Hollandse gemeenten te inventariseren welke gemeenten de taak van de bed-bad-brood regeling op zich kunnen nemen en deze gemeenten te ondersteunen bij hun lobby naar het Rijk om de bijdrage voor de bed-bad-brood-regeling vanuit het gemeentefonds vooralsnog in stand te houden. Ook gaat de provincie met de Zuid-Hollandse gemeenten overleggen hoe voorkomen kan worden dat uitgeprocedeerde asielzoekers na 1 januari op straat komen te staan. De Statenleden worden geïnformeerd over de uitkomst van de lobby richting het Rijk en het overleg met de gemeenten.
De motie werd mede ondertekend door GroenLinks-Partij van de Arbeid, CDA, ChristenUnie, SP, VOLT, JOU en ondersteund door de SGP en is aangenomen.
De partijen vinden dat de menselijke maat leidend moet zijn en elk mens een waardig bestaan verdient, ook als de aanvraag voor een verblijfsvergunning ‘uitgeprocedeerd’ is. Een beschaafd land als Nederland moet vanuit ethisch oogpunt mensen in de meest kwetsbare posities helpen om tot een waardig bestaan te komen en het Rijk zou ook hier naar moeten handelen en een menswaardige uitzettingsprocedure uit moeten voeren.
Fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in Provinciale Staten van Zuid-Holland, Carla van Viegen: “Ik ben zo blij dat zoveel partijen in Provinciale Staten hebben laten zien dat de menselijkheid en menselijke waardigheid in de politiek belangrijk is en dat we hulp willen bieden aan een kwetsbare groep mensen. Ik ben dankbaar voor deze mooie en belangrijke samenwerking en oog voor barmhartigheid!
Profiel van de Partij voor de Dieren
De Partij voor de Dieren maakt zich sterk voor een samenleving voor mens, dier en natuur waarbij duurzaamheid, mededogen, persoonlijke vrijheid en verantwoordelijkheid de uitgangspunten vormen. Voor meer informatie: www.partijvoordedieren.nl