De Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) investeert 1,9 miljoen euro in het versterken van het regionale mkb.

Ook is het geld bedoeld voor de verbetering van de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt en het beter benutten van bedrijventerreinen. De wethouders economie van de MRDH gingen akkoord met zeven projectbijdragen die bijdragen aan het vernieuwen van de regionale economie.

Waarom investeren?
Creëren van werkgelegenheid en het versterken van de aantrekkingskracht van de regio vereist economische en technologische vernieuwing. Daarvoor is intensieve samenwerking nodig tussen overheden, kennisinstellingen en het bedrijfsleven. Zo vernieuwen we de economie. De 21 gemeenten werken daarom als metropoolregio intensief samen met kennisinstellingen en bedrijven. Zo ontstaat een duurzame, welvarende, en aantrekkelijke regio voor inwoners en bedrijven.

Saskia Bruines, voorzitter Bestuurscommissie Economisch Vestigingsklimaat MRDH: "Een betere aansluiting van onderwijs en arbeidsmarkt, het versterken van bedrijventerreinen en ondernemers kansen geven; het zijn ambities die de gemeentegrens overstijgen. Daarom is het goed dat we dit als metropoolregio samen oppakken.”
De bijdragen gaan naar projecten in de volgende thema's uit de Strategische Agenda van de MRDH:

Verbeteren aansluiting Arbeidsmarkt en Onderwijs
De krapte op de arbeidsmarkt is vrijwel dagelijks zichtbaar. Veel sectoren in de regio zetten zich continue in om gekwalificeerd personeel te vinden. Om de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verbeteren, investeert de MRDH nu 1,5 miljoen euro in vijf projecten in het thema Arbeidsmarkt & Onderwijs. Met deze investeringen zet de MRDH een belangrijke stap richting een beter gekwalificeerde en geschoolde beroepsbevolking, wat belangrijk is voor de economische groei en innovatie in de regio.

De vijf projecten* richten zich op verschillende onderwijslagen, van basisschool en voortgezet onderwijs tot mbo- en hbo-onderwijs. Ze zijn opgezet in samenwerking met diverse gemeenten binnen de metropoolregio (Den Haag, Delft, Maassluis, Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen) en hebben als doel een regionaal effect te bewerkstelligen bij de aansluiting van onderwijs en arbeidsmarkt.

Innovatie en MKB
Ondernemers met ambities om de internationale markt te betreden kunnen meedoen aan het Global Market Entry Program. Een bijdrage van 200.000 euro aan de gemeente Den Haag maakt het mogelijk om dit programma voor ondernemers uit de hele metropoolregio open te stellen en hiermee het regionale mkb te versterken. Internationaal opererende bedrijven groeien sneller, zijn innovatiever, hebben grotere overlevingskansen en bezitten meer investerend vermogen.

Ruimte voor werken
De gemeente Rotterdam ontvangt een bijdrage van 250.000 euro om het grootste bedrijventerrein van de stad te verbeteren. De zogenoemde Spaanse Polder kan beter benut worden. Verduurzaming en revitalisering zijn nodig. Eind 2026 moet er een aangepast omgevingsplan zijn dat aangeeft wat voor soort bedrijven gewenst zijn. Verder moet dan duidelijk zijn hoe de energietransitie wordt opgepakt en hoe de ruimte van het bedrijventerrein beter wordt benut.

Foto’s :
Foto 1: Kickstartlab Delft: Karin van Minnen, Bas Bets en Thirza Hol van InReach Prosthetics in
gesprek bij Kickstart Lab over het inzetten van 3D-printtechnologie voor het toegankelijker
maken van hoogwaardige prothesen in ontwikkelingslanden (foto: New Future Lab)
Foto 2: Vrachtschepen bij bedrijventerrein Spaanse Polder (foto: Joep Boute)
Foto 3: Bijeenkomst voor de MKB’ers tijdens het Global Market Entry Program in Den Haag.

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag omvat het gebied van 21 gemeenten. De gemeenten bundelen hun kennis, kunde en kracht voor enerzijds een sterke economie en
anderzijds een uitstekende bereikbaarheid. De gemeenten zijn: Albrandswaard, Barendrecht, Capelle aan den IJssel, Delft, Den Haag, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland,
Leidschendam-Voorburg, Maassluis, Midden-Delfland, Nissewaard, Pijnacker-Nootdorp, Ridderkerk, Rijswijk, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Voorne aan Zee,
Wassenaar, Westland en Zoetermeer.


Door: Peter van der Aar.
Bron: persbericht MRDH.

pb241213 foto 2 SpaansePolder door Joep Boute
Pb241213 foto 3 Global Market Entry Program DH projectbijdrage Innovatie MKB