Mag de projectontwikkelaar die een vakantiepark met 200 vakantievilla's wil realiseren in het recreatiegebied Vlietland, al beginnen met graafwerkzaamheden?

Die vraag houdt veel mensen bezig, aangezien er nog een bezwaarprocedure loopt tegen de komst van het park. Totdat daar een uitspraak over is, blijft het onduidelijk. "We verwachten eind februari meer duidelijkheid", aldus wethouder Bianca Bremer tegen mediapartner Omroep West.

Begin januari startte Dutch Lake Residence, de projectontwikkelaar, onverwacht met voorbereidende graafwerkzaamheden in het gebied tussen de Vliet en de A4, vlakbij Leidschendam en Voorschoten. Dit zorgde voor grote bezorgdheid onder omwonenden en natuurorganisaties. De gemeente Leidschendam ontving 55 meldingen van verontruste bewoners, zoals bleek tijdens een gemeenteraadsvergadering.

De gemeente gaf aan dat de werkzaamheden wel degelijk zijn toegestaan, omdat er een bestemmingsplan bestaat dat door de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg al jaren geleden is goedgekeurd. Dit lijkt de situatie onomkeerbaar te maken. Echter, de ontdekking van een boommarter in het gebied vorig jaar bracht een nieuwe wending. Natuurorganisaties, die zich verzetten tegen het vakantiepark, vrezen dat het project het leefgebied van beschermde diersoorten, zoals de boommarter, zal verstoren.

Afgewezen omgevingsvergunning en bezwaarschriften
De projectontwikkelaar vroeg vorig jaar om een omgevingsvergunning, maar die werd geweigerd door de Omgevingsdienst Haaglanden vanwege de boommarter. Dutch Lake Residence ging tegen deze afwijzing in beroep, en de bezwaarprocedure is nog gaande. Ondertussen diende de vereniging Vrienden van Vlietland een handhavingsverzoek in bij de Omgevingsdienst, omdat zij van mening zijn dat het graafwerk in strijd is met de regels. Een inspecteur kwam ter plaatse, maar er werd geen overtreding geconstateerd. De Omgevingsdienst liet echter weten dat het onderzoek nog steeds loopt en er geen definitieve beslissing is genomen.

De rechter bepaalde recent dat de regering strengere maatregelen moet nemen tegen stikstofuitstoot, wat invloed zou kunnen hebben op de aanleg van het vakantiepark. Of dit daadwerkelijk gevolgen heeft voor het project is onduidelijk, maar de provincie Zuid-Holland onderzoekt welke projecten mogelijk vertraagd worden door de uitspraak. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor de vertraging in de beslissing over de omgevingsvergunning.

Wethouder Bianca Bremer geeft aan dat de Omgevingsdienst meer tijd nodig heeft om de situatie te beoordelen. "Het lijkt erop dat de beslissing over de vergunning niet snel komt. We verwachten eind februari een antwoord." Dutch Lake Residence benadrukt dat zij met goedkeuring van de Omgevingsdienst en de inspecteur hebben gehandeld, en dat de werkzaamheden inmiddels zijn afgerond.

GroenLinks-raadslid Ans Seriese vroeg zich af wie verantwoordelijk zou zijn voor het herstel van de bodem als de vergunning wordt afgewezen, maar de wethouder wilde daar geen antwoord op geven, omdat ze niet op de zaken vooruit wilde lopen.

Vrienden van Vlietland hoopvol
Ondanks de ontwikkelingen blijven natuurorganisaties hoopvol. "Het is nog niet voorbij", zei Ed Krijgsman van de Vrienden van Vlietland. "Onze handhavingsverzoek wordt momenteel grondig bestudeerd door de juristen van de Omgevingsdienst, wat betekent dat we waarschijnlijk goede argumenten hebben."

Lees ook: Inwoners maken gebruik van spreekrecht over werkzaamheden in Vlietland  


Door: Karin van der Spek
Bron: Mediapartner Omroep West
Foto: Ap de Heus