Bijen, samen met andere insecten, bestuiven ongeveer 75 procent van onze bloemen, groenten en fruit. Maar het gaat niet goed met ze.  In onze versteende leefomgeving vinden ze steeds minder voedsel en nestplekken. En dat is slecht nieuws, want zonder bijen hebben we geen aardbeien, appels, bonen of pompoenen.

Op donderdag 20 maart, bij het begin van de lente, heeft gedeputeerde Berend Potjer daarom bij stadsboerderij De Molenweide in Den Haag de 2025-editie van de campagne 'Help onze wijkbij' gestart.

Samen met Evine plantte hij plantjes uit het wijkbijen plantenpakket in de wilde bijentuin om de bijen een echt bij-tankstation te geven.


Bij-tanktuintjes voor de bij

Een bij-tankstation is een plekje met biologische bloemen en planten waar bijen van houden. Om inwoners van Zuid-Holland te helpen met het kiezen van de juiste planten voor hun bij-tankstation in hun (gevel)tuin, terras of balkon, hebben 60 kinderboerderijen en 270 scholen voorbeeldtuintjes gemaakt op hun terrein of schoolplein met het wijkbijen plantenpakket. Met borden bij de tuintjes geven ze uitleg aan bezoekers hoe zij zelf ook bijen kunnen helpen.
Robine Lander, beheerder stadsboerderij De Molenweide: “Mooie gesprekken zijn er al ontstaan terwijl ik bezig was in het voorbeeldtuintje. Jong en oud hebben allerlei vragen, waaruit een mooi gesprek ontstaat en mensen thuis aan de slag gaan met hun “eigen” wijkbij.”


Wijkbijencampagne

De provincie Zuid-Holland en Groene Cirkel Bijenlandschap hebben samen met partners Eis Kenniscentrum Insecten, IVN Natuureducatie en Stichting Steenbreek de campagne ‘Help onze wijkbij’ ontwikkeld. “We hopen met de campagne inwoners te stimuleren om zelf bij-tankstations te maken,” aldus Potjer. In deze campagne heeft elke wijk in Zuid-Holland een eigen wilde bij om voor te zorgen. Bewoners worden actief aangemoedigd om de biologische planten te planten die hun ‘wijkbij’ lekker vindt. “Zo helpen we niet alleen de bijen, andere bestuivende insecten en vlinders, maar maken we samen met onze buren de buurt ook groener en gezelliger.”

Ontdekken hoe je jouw wijk kunt helpen, kan via www.bijenlandschap.nl/wijkbij

Je kunt de kaart bekijken en zien welke kinderboerderijen en scholen meedoen.


Indien men, naar aanleiding van dit artikel een school zou willen intormeren: 
De volgende scholen hebben aangegeven niet benaderd te willen worden door de media:
PC Hooftschool in Den Haag; CBS De Groene Oase in Maasland;
De Willibrordschool in Rotterdam;
De Roelevaer in Roelofarendsveen;
OBS Het Palet in Alphen aan den Rijn;
Koningin Wilhelmina School in Hardinxveld- Giessendam;
De Horizon in Dordrecht (neemt evt. zelf contact op),
SBO De Springplank in Den Haag, OBS Klim-op in Hoornaar, Prins Mauritsschool in Delft.


Doel omtrent Bijenlandschap

De provincie heeft de ambitie om in 2030 van heel Zuid-Holland een aaneengesloten bijenlandschap te maken. Dit is een groot netwerk van bloemrijke tuintjes, terreinen, bermen, akkerranden en groengebieden. De bij kan zo van het ene gebied met voldoende stuifmeel, nectar en nestelplekjes naar het andere vliegen. Dit aaneengesloten bloemrijke netwerk is goed voor de (bestuivende) insecten en daarmee voor andere kleine dieren en vogels die deze insecten eten. Een groot Zuid-Hollands bijenlandschap brengt op die manier de basis op orde voor gezonde natuur.



Door: Nahira Martina
Foto: aangeleverd door Melva Rosaria

Op de foto: Evine en gedeputeerde Berend Potjer planten plantjes uit het wijkbijen pakket voor de klimopzijdebij