-
-
De eerste wespen zijn al gesignaleerd!
Er zijn groeiende zorgen rondom wespenoverlast in Nederland. Meldpunt Ongedierte heeft een uitgebreid onderzoek verricht naar de verwachte situatie in 2025. Dit onderzoek belicht de belangrijkste factoren die de wespenpopulatie beïnvloeden, waaronder weersomstandigheden en ecologische veranderingen.
Factoren die van invloed zijn op de omvang van de wespenpopulatie:
De overleving van de wespenkoninginnen is cruciaal voor de omvang van de wespenpopulatie.
De temperatuur en weersomstandigheden in het vroege voorjaar bepalen of de koninginnen die uit hun winterslaap ontwaken de eerste fase van nestbouw overleven.
Het najaar van 2024 was qua paringsvlucht gemiddeld, wat een positieve indicator is. Echter, de wisselende temperaturen in maart kunnen ervoor hebben gezorgd dat veel koninginnen te vroeg uit hun winterslaap zijn ontwaakt. Dit is voor hen zeer risicovol bij latere vorst of zware storm:
In 2021 bijvoorbeeld resulteerde soortgelijke omstandigheden in een relatief laag aantal wespennesten. In 2018 daarentegen leidde een "perfect storm" van gunstige factoren tot een recordaantal wespennesten.
De weersomstandigheden tijdens het voorjaar van 2025 zullen bepalen of we een matig of druk wespenseizoen tegemoet gaan. Het is belangrijk om proactief te zijn en preventieve maatregelen te nemen om wespenoverlast te voorkomen.
Zo kan je bijvoorbeeld zelf hordeuren of vliegengordijnen plaatsen, een plantenspuit binnen handbereik houden (verjaag wespen met water) of ze wegjagen met een geur die ze vies vinden (rozemarijn en munt doen het goed!)
Op diverse websites (waaronder ook Meldpunt Ongedierte) is meer informatie te vinden over het bestrijden van wespen.
Door: Nahira Martina
Foto: Meldpunt Ongedierte/ Pixabay