Inwoners en bezoekers van Leidschendam en Voorburg hoeven na het weekend niet meer te vrezen voor lange files.

De werkzaamheden aan de Sijtwendetunnel, zoals de drie tunnels bij Westfield Mall of the Netherlands heten, zijn zaterdag afgerond. Dit meldt onze mediapartner Omroep West.

Rijkswaterstaat heeft dan de verlichting in de tunnels tussen Den Haag en snelweg A4 vervangen. De afsluiting van de tunnels zorgde voor flinke verkeersoverlast.
'Het is een choas. Vooral rond de Damlaan', klaagt een inwoner. 'Ik heb drie kwartier in de file gestaan om over de Wijkerbrug te komen', verzucht een ander.
Automobilisten die van Voorburg of Leidschendam richting de A4 willen, kiezen massaal voor de route door het centrum van Leidschendam in plaats van de officiële omleidingsroutes. Bij de sluisbrug in Leidschendam en de Wijkerbrug in Voorburg loopt het verkeer vast.

Maar de overlast is nog maar van korte duur. Rijkswaterstaat laat weten dat de werkzaamheden spoedig zijn verlopen en dat vanaf zaterdag 18 mei om 06.00 uur de tunnel weer opengaat.
De week van 20 tot en met 26 mei was ingepland als reserveweek, maar dat is niet nodig. "Gelukkig", is de kort maar krachtige reactie van een bewoner van de Nieuwstraat in Leidschendam. "Het is nu vreselijk, er ontstaan onveilige verkeerssituaties."

Zes tunnelbuizen in fasen dicht
Rijkswaterstaat startte in februari met de werkzaamheden in de Sijtwendetunnel. Die bestaat uit drie afzonderlijke tunnels in de N14: de Spoortunnel, de Parktunnel en de Vliettunnel. Het tunnelstelsel verbindt de A4 met de N44/A44. Er werd gewerkt in zes fasen, steeds was één van de zes tunnelbuizen afgesloten.

Voor de gemeente Leidschendam-Voorburg was het een soort generale repetitie voor de grote renovatie van de Sijtwendetunnel die in 2030 gepland staat.
Wachten met het vervangen van de verlichting tot 2030 was geen optie. "De lampen van een tunnel moeten het doen. Ontstaat er een storing dan moet de tunnel dicht en het risico op een storing wordt steeds groter. Ook de brandblusleidingen moeten worden vervangen. De eisen zijn gewoon heel streng," vertelde een woordvoerder van Rijkswaterstaat eerder.


Door: Peter van der Aar.
Bron: omroepwest.nl.
Tekst: Anniek Enthoven.
Foto: de afgesloten Vliettunnel bij Leidschendam (foto: ANP).