bruine rat
Uit recent onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat ruim 1 op de 4 Nederlanders (28%) in de afgelopen jaren muizen in huis heeft gehad. 

Ook 4% van de ondervraagden had zelfs last van ratten. In tuinen of op balkons hadden vier op de tien mensen (42%) muizen en één op de tien (12%) ratten. Ook in Leidschendam-Voorburg zijn ongedierten zoals ratten een probleem. 

De gemeente Leidschendam-Voorburg werkt samen met woningbouwcorporaties, verenigingen van eigenaren en vele vrijwilligers om overlast door ratten, meeuwen en andere plaagdieren te voorkomen. Plaagdieren zoals ratten en meeuwen veroorzaken schade en overlast. Ratten kunnen kabels doorknagen en ziektes overdragen, terwijl meeuwen in het broedseizoen veel lawaai maken en bewoners uit hun slaap houden.

Lokdozen en voederverbod
Op verschillende plekken in de gemeente staan lokdozen om ratten te vangen. Deze werken alleen als er geen voedsel in de omgeving te vinden is. Laat daarom nooit eten op straat of in het park achter en gooi afval in de afvalbak of afvalcontainer.

In Leidschendam-Voorburg is het verboden om eenden, ganzen, duiven en andere dieren te voeren. Brood- of etensresten zijn ongezond voor de dieren en trekken ratten en meeuwen aan. U kunt een boete van € 100,- krijgen als u dieren voert. Dit voederverbod helpt om zowel de vogels gezonder te houden als de overlast van plaagdieren te verminderen.

Wat kunt u doen? 
U kunt helpen door dieren geen eten te voeren en geen etensresten op straat achter te laten. Ziet u een levende of dode rat op straat, in een park of op een plein? Meld dit dan aan de gemeente via www.lv.nl/probleem-melden of bel naar 14 070.

Praktische tips voor inwoners
Op de website www.plaagvoorkomen.nl kunnen inwoners van Leidschendam-Voorburg terecht voor praktische tips om muizen en ratten buiten de deur te houden.

Enkele belangrijke maatregelen zijn:
  • Ruimtes schoonhouden.
  • Voedsel in goed afgesloten potten of containers bewaren.
  • Afval in goed afsluitbare bakken weggooien.
  • Kieren en gaten rondom kruipruimtes en wateraansluitingen dichten.
  • Vogels niet te veel voeren.

Sanne Janssen, expert plaagdierbeheersing bij Milieu Centraal, adviseert om bij overlast altijd een erkend plaagdierbeheerser in te schakelen. Dit is namelijk de meest effectieve en milieuvriendelijke oplossing.

Met deze gezamenlijke inspanningen hoopt men de overlast van knaagdieren en andere plaagdieren in Leidschendam-Voorburg te verminderen en een gezonde leefomgeving te behouden.

Kijk op www.plaagvoorkomen.nl voor meer informatie en tips. 

Lees ook: Afvalcoach Harrie geeft inwoners advies om rattenoverlast tegen te gaan


Door: Karin van der Spek
Bron: Milieu Centraal en gemeente LV
Foto: stockfoto via Freepik