"Op allerlei plekken in onze gemeente staan klaprozen. Wat is dat een kleurrijk tafereel. Het maakt mij blij."

"De rode kleur van de bloemen valt al van verre op. Ik maakte er op verschillende locaties foto’s van, oa in het Noteboompark en staande op de Doctor Beguinlaan uitkijkend op het Sijtwendepark.
Er bestaan verschillende soorten klaprozen. In Voorburg staat de grote of gewone klaproos (Papaver rhoeas). Het is een eenjarige plant uit de papaverfamilie. Deze plant kan tot circa 80 cm hoog worden. Hij bloeit op lange stelen in de bladoksels. De bloeitijd is in juni en juli. De bloem is rood en heeft een zwarte vlek aan de voet van het kroonblad. De bloemen zijn 7-10 cm in doorsnede. Er zijn veel meeldraden die een donkerpaarse helmknop hebben. De grote klaproos heeft een schijfvormige stempel met zeven tot twaalf stralen. De bloemblaadjes bevatten een stof die vergelijkbaar is met opium. De doosvrucht met deksel is langwerpig knotsvormig en aan de voet versmald. Na rijping springt hij spontaan open.
Een ander soort klaproos is de slaapbol (Papaver somniferum). Hieruit wordt maanzaad, opium, morfine en heroïne gewonnen. Opium is het ingedroogde, witte melksap van deze plant dat een aantal stofjes bevat waarvan vooral codeïne en morfine belangrijk zijn. De pijnstiller oxycodon wordt hiervan gemaakt. De zaadjes, ook wel maanzaad genoemd, worden onder andere op broodjes gebruikt."

Door: Peter van der Aar.
Tekst en foto's: Marian Turkesteen

Foto boven dit bericht: klaprozen in het Noteboompark

MS gewone klaproos
                                               Gewone klaproos

MS  doosvrucht van klaproos
                                               Doosvrucht van een  klaproos

MS kleurrijk doorkijkje vanaf de Doctor Beguinlaan naar het Sijtwendepark
                                               Kleurrijk doorkijkje van de Doctor Beguinlaan naar het Sijtwendepark

MS gewone klaproos 2
                                               Gewone klaproos