Intimiteit en seksualiteit zijn belangrijke aspecten van het leven, ook op latere leeftijd en in verpleeghuizen.

Woonzorgcentra Haaglanden (WZH) vindt het belangrijk om dit thema bespreekbaar te maken binnen hun locaties. Want iedereen, ongeacht leeftijd, heeft behoefte aan liefde en aandacht.

Vorig jaar startte WZH het project Intimiteit en Seksualiteit om deze onderwerpen te bevorderen. Het project resulteerde in een toolbox met hulpmiddelen en materialen om medewerkers te ondersteunen in gesprekken met bewoners en hun naasten. Daarnaast is er een speciale scholing ontwikkeld die dit najaar voor het eerst wordt gegeven.

Samenwerking met toneelgezelschap Huis van Vervoering
In 2023 steunde WZH het toneelgezelschap voor 55-plussers, Huis van Vervoering, bij het toneelstuk ‘Het sneeuwt in de kamer’. Dit stuk belichtte dementie vanuit verschillende perspectieven: de persoon met dementie, de naaste, de verzorger en dementie zelf.

WZH zal in 2024 opnieuw samenwerken aan een voorstelling met de werktitel "Rimpels en Vlinders", gericht op liefde en intimiteit onder 55-plussers.

Diepgaande voorbereidende gesprekken
De voorbereidende gesprekken voor deze nieuwe voorstelling vonden afgelopen week plaats en raakten diep. De ervaringen en verhalen van bewoners, medewerkers, vrijwilligers en leden van de cliëntenraden tonen de levendige aspecten van liefde met al haar verlangens, gemis, vreugde en ontroering.

WZH blijft zich hiermee inzetten voor het welzijn van hun bewoners, waarbij ook de intieme en seksuele behoeften niet over het hoofd worden gezien.


Door: Karin van der Spek
Bron: WZH
Foto: stockfoto via Freepik, ter illustratie