Met het uitgeven van een Kerkenvisie onderstreept de gemeente Leidschendam-Voorburg de waarde om kerken als historische gebouwen te behouden.

Zeker nu in veel kerken de religieuze functie afneemt door dalende bezoekersaantallen. Wethouder Erfgoed Bianca Bremer: “Samen met de kerken bekijken we wat een passende herbestemming is, zodat we het verleden doorgeven aan de toekomst.”

Wat houdt de Kerkenvisie in
Het college van burgemeester en wethouders heeft een Kerkenvisie opgesteld met als hoofddoel het behoud van kerkgebouwen in de gemeente. Doordat er steeds minder mensen naar de kerken gaan ontstaat er steeds meer leegstand en verwaarlozing van deze historische en culturele monumenten. De visie bekijkt de culturele, historische en maatschappelijke waarde van deze gebouwen om plannen te kunnen maken zodat de gemeente ze kan behouden. Het is niet bedoeld om ruimtelijke ontwikkelingen rondom kerken tegen te gaan. In plaats daarvan laat de Kerkenvisie zien dat de gemeente waarde hecht aan het behoud van deze historische gebouwen. Om die reden hebben alle kerken een paspoort gekregen, waarin alle gegevens van de kerk zijn opgenomen.

Kerkenvisie inzien
De Kerkenvisie is vanaf 19 juli 2024 in te zien bij het servicecentrum aan de Koningin Wilhelminalaan en online via www.lv.nl/kerkenvisie.


Door: Peter van der Aar.
Bron: gemeentelijke website lv.nl.