Op meerdere plekken in gemeente Leidschendam-Voorburg waggelen grote groepen ganzen rond.

De overlast die zij veroorzaken, zoals de poep die zij achterlaten op bijvoorbeeld wandelpaden, is bij de gemeente bekend. De verwachting is dat de ganzenoverlast vanaf aankomende week afneemt.

Inwoners die extreme overlast door ganzenpoep ervaren, kunnen dat melden via de website van de gemeente. De gemeente zet de veegmachine op die plekken extra in.

Ganzen bij wet beschermd
Ganzen zijn bij wet beschermd. De provinciale wet- en regelgeving biedt de gemeente maar één mogelijkheid om de groei van de diverse ganzenpopulaties enigszins in toom te houden. Met een speciaal, door de provincie verstrekte ontheffing mag de gemeente ganzennesten behandelen. De gemeente schakelt daar nu vier jaar een gespecialiseerd bedrijf voor in. Die zoekt de nesten in de maand mei op en laat dan slechts één ei onbehandeld in het grote nest achter, zodat de gans op zijn nest blijft en geen nieuwe eieren gaat leggen.

Voor de meeste soorten ganzen is dit een redelijk alternatief. Nijlganzen leggen echter meerdere legsels per jaar. Dat is lastig en vaak zijn deze nesten ook goed verstopt.

De gemeente verwacht dat de overlast van ganzen vanaf aankomende week afneemt, omdat de jonge ganzen de polders in vliegen en ze zich ook niet meer in grote groepen ophouden.


Door: Peter van der Aar.
Bron: gemeentelijke website lv.nl.

Ganzen1