D66 constateert dat met het nieuwe coalitieakkoord en het GroenActiePlan er al veel meer groene plekken bijkomen.

Ook wordt er meer ingezet op klimaatadaptatie, dieren en planten.

Tegelijkertijd zien we dat klimaatverandering doorzet en biodiversiteit landelijk afneemt. Mensen hebben ook behoefte aan meer recreatieplekken en routes, en dieren hebben ecologische verbindingen nodig. De urgentie om onze groene doorgaande zones, zoals de Loo-zone, te beschermen en te versterken, is daarmee groot.

Daarom heeft D66 het voortouw genomen voor een onderzoek om de centrale groenzone (gebied van Corbulokade tot Schakenbosch) en de Loo-zone te versterken en beter met elkaar te verbinden.
De Raad nam het voorstel van D66, VVD, GBLV, unaniem aan. Wouter Jorissen, fractievoorzitter D66: “Ik ben blij met de steun voor ons initiatief. Dit onderzoek is goed voor mens en dier. Zo werken we samen aan vooruitgang voor een groener Leidschendam-Voorburg.”

Een groene toekomst
Van klein tot groot zet de gemeente stappen naar een groene duurzame toekomst: van het mogelijk maken dat mensen makkelijker hun auto thuis kunnen opladen met de EV-kabelgoottegel, tot aan de investeringen in de openbare ruimte in Voorburg-Noord en de verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed.
D66 heeft tijdens de behandeling van de Kadernota nog een stap aan dat rijtje toegevoegd. Charlotte Bos, D66-raadslid, vult aan: “In de praktijk zien we dat belangrijke groene zones onder druk staan en dat deze ‘gaten’ hebben in de zowel recreatieve als ecologische verbinding; dit terwijl we juist de zones moeten versterken en de nu nog te losse delen aan elkaar moeten hechten. In steden zoals Leiden (Singelpark) zien we goede voorbeelden, verbonden groenzones hebben een gigantische positieve impact op leefbaarheid, recreatie en biodiversiteit.”

Samen
Jorissen: “Met de motie hebben we de wethouder gevraagd om specifiek de versterking van die belangrijke verbindingen -de centrale groenzone en de Loo-zone- voor mensen en dieren te onderzoeken. Zodat we ze gericht kunnen versterken. Wij vinden het belangrijk om hierbij de kennis van bij het groen betrokken partijen in te zetten. En natuurlijk moeten ook de buurgemeenten hierbij worden betrokken, voor hun delen.”


Door: Peter van der Aar.
Bron: persbericht D66 Leidschendam-Voorburg.
Foto: Charlotte Bos en Wouter Jorissen: “Dit onderzoek is goed voor mens en dier. Zo werken we samen aan vooruitgang voor een groener Leidschendam-Voorburg.”