Projectontwikkelaar Dutch Lake Residence kan dit najaar nog niet beginnen met het bouwen van vakantiehuisjes in het natuur -en recreatiegebied Vlietland.

Dat blijkt uit de weigering van een vergunning door de Omgevingsdienst Haaglanden. Dit meldt onze mediapartner Omroep West.
Op beelden van wildcamera's is te zien dat er beschermde boommarters leven, precies in het gebied waar Dutch Lake Residence 222 recreatiewoningen wil bouwen. Het bouwen van de vakantiehuizen houdt natuurliefhebbers en de gemeenteraden van Leiden, Leidschendam-Voorburg en Voorschoten al jaren bezig.

Dat er boommarters leven in het gebied, zorgt ervoor dat ingrijpende werkzaamheden die nodig zijn voor de woningbouw niet uitgevoerd mogen worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om het graven van sloten en weghalen van groen. Dat zou de rust -en voortplantingsplekken van de boommarter te veel aantasten.
Ook maakt Dutch Lake Residence onvoldoende duidelijk welke maatregelen het zou nemen om beschermde diersoorten toch te beschermen. "Met de gekozen werkwijze, planning en periode van uitvoering wordt schade aan de boommarter niet voorkomen", schrijft de omgevingsdienst.

Daarnaast maakt de projectontwikkelaar volgens de omgevingsdienst ook niet duidelijk wat de noodzaak voor het bouwen van 222 vakantiewoningen in het gebied is. Of dit definitief het einde van de plannen betekent voor Dutch Lake Residence, is onduidelijk. De beide partners in het project zijn wegens vakantie onbereikbaar. Ook de gemeente Leidschendam-Voorburg kon maandagmiddag niet reageren.

'Nog veel meer beschermde soorten'
Burgerinitiatief Vlietland, fel tegen de bouw van vakantiewoningen, laat weten tevreden te zijn met de uitkomst. 'We zijn blij dat de omgevingsdienst in haar besluit helder aangeeft dat het wild dat in Vlietland-Noord zit beschermd moet worden en dat er nog veel meer beschermde soorten zitten dan alleen de boommarter.'

Verder hoopt het burgerinitiatief dat de beslissing om een vergunning voor de bouw te weigeren een serieus onderzoek naar een alternatieve locatie zal stimuleren. "Bijvoorbeeld in Stompwijk, waar ook ruimte is voor de broodnodige woningen voor ouderen en jongeren en niet alleen voor die mensen die zich een vakantievilla kunnen permitteren."

Een omgevingsdienst is een instantie belast met vergunningverlening, toezicht en handhaving op het gebied van milieu en de fysieke leefomgeving. Dat gebeurt op aspecten als veiligheid, luchtkwaliteit, geluid, licht, energie, afval, asbest en bodem. Omgevingsdiensten adviseren daarnaast inwoners en bedrijven als het gaat over (de aanvraag van) vergunningen.


Door: Peter  van der Aar.
Vron: omroepwest.nl.