Om Joodse oorlogsslachtoffers te herdenken worden maandag 30 september 43 Stolpersteine geplaatst in de stoep voor 19 woonhuizen.

In deze huizen woonden Joodse families die in de Tweede Wereldoorlog deporteerd zijn naar vernietigingskampen van de nazi’s. In totaal zijn er 234 Joden uit Voorburg en Leidschendam in deze oorlog omgebracht.

Om blijvend aandacht te vragen voor deze vermoorde Joden waaronder ook veel kinderen, worden de Stolpersteine voor hun laatste woonhuis geplaatst. Speciaal voor dit doel is een aantal jaren geleden de Stichting Stolpersteine Leidschendam-Voorburg opgericht. Tot nu toe zijn er 143 Stolpersteine in de gemeente geplaatst.

Betekenis Stolperstein
Stolpersteine of ook wel struikelstenen genoemd, zijn bedoeld om de herinnering aan Joodse oorlogsslachtoffers levend te houden. De naam is ontleend aan het feit dat voorbijgangers het opvallende steentje in de stoep zien en erbij stilstaan om de naam en overige gegevens te lezen. De gedachte hierachter is: “Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is.” Een Stolperstein is een messing plaatje van 10x10 cm met daarin gegraveerd de naam en geboortedatum, jaar van deportatie en plaats waar de voormalige bewoner is vermoord. Het plaatje is bevestigd op een steentje van hetzelfde formaat. Voor elke weggevoerde en vermoorde bewoner wordt één steentje geplaatst. Wereldwijd zijn er al meer dan 100.000 stenen gelegd.

Stichting Stolpersteine Leidschendam-Voorburg
Sinds een paar jaar is de Stichting Stolpersteine Leidschendam-Voorburg actief. De stichting wil voor ieder huis in de gemeente waar Joodse oorlogsslachtoffers hebben gewoond een stolperstein plaatsen. Hiermee wordt de herinnering levend gehouden aan misdaden tegen de menselijkheid die nazi’s de Joden hebben aangedaan. Ieder jaar worden er 40 stenen gelegd. Het project wordt afgesloten in 2025 als het 80 jaar geleden is dat er een eind kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Europa. Volgend jaar wordt een boek onder de titel ‘Het lot van de Joden in Voorburg en Leidschendam’ uitgebracht, waarin de verhalen over de in de Tweede Wereldoorlog vermoordde Joden in de gemeente worden opgenomen.

Het project Stolpersteine wordt gefinancierd door bijdragen van particulieren, gemeente, serviceclubs en fondsen.

Onderhoud van de stenen
De messing stenen moeten met enige regelmaat gepoetst worden om hun glans te behouden. Extra vrijwilligers zijn altijd welkom.

Meer informatie of aanmelden als vrijwilliger? Kijk dan op de website van de Historische Vereniging Voorburg of mail direct naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Door: Peter van der Aar.
Bron: gemeentelijke website lv.nl.