Op 12 september was het 80 jaar geleden dat de Amerikanen in 1944 het Limburgse Mesch, het eerste bevrijde dorp van Nederland, bevrijdden.

Deze gebeurtenis werd in heel Nederland herdacht, ook in Leidschendam-Voorburg. Naast een feestelijke samenkomst werd er in het Raadhuis van Leidschendam-Voorburg stilgestaan bij het grote belang van vrijheid.

Mensen van 80 jaar en ouder, de generatie die de oorlog heeft meegemaakt, werden uitgenodigd om de vlag te hijsen, een symbolisch gebaar van herinnering en eerbetoon aan de bevrijding. Na deze ceremonie was er gelegenheid om met elkaar een kopje koffie te drinken en een taartje te eten, wat zorgde voor een gezellige sfeer vol geroezemoes van mensen die elkaar weer ontmoetten en herinneringen ophaalden.

Tijdens de bijeenkomst werd ook de vraag gesteld: wat kunnen we doen om dit jubileumjaar de vrijheid te vieren? Ook wordt er een speciale avond georganiseerd waar mensen hun ideeën kunnen delen over hoe we onze vrijheid kunnen vieren en bewaken. "We hebben zelfs papier en pen klaargelegd voor mensen die hun ideeën liever opschrijven," vertelt burgemeester Martijn Vroom. “Het gaat erom wat mensen beweegt en wat ze willen bijdragen.”

Anneke Olsthoorn, zelf 80 jaar oud en geboren in 1944, ervaart deze viering als bijzonder. "Het 80-jarig jubileum van de bevrijding valt samen met mijn eigen 80e verjaardag. Dat maakt het extra speciaal voor mij."

De gemeente heeft een website opgezet voor wie een bijdrage wil leveren aan de festiviteiten: www.lv.nl/vrijheid.

Hier kunnen mensen ideeën aandragen of zich aanmelden voor activiteiten. Het doel is om de vrijheid niet alleen te herdenken, maar ook te vieren en door te geven aan volgende generaties.




Door: Karin van der Spek
Video: Petra Oliehoek-van Es en Jona van der Meer 
Bron foto: Oorlogsbronnen.nl