Het Oorlogsmonument Voor Vrede en Vrijheid in het Sijtwende Park wordt aangepast, met een informatiebord dat verwijst naar een website, waar aanvullingen op het monument een plek krijgen.

Aanleiding hiervoor is een door een inwoner aangedragen onderzoek waarin 76 nieuwe namen staan van personen die mogelijk in aanmerking komen voor vermelding. Daarnaast wordt het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) vanaf 2025 openbaar voor het publiek.

De huidige vorm van het monument maakt fysieke aanpassingen ingewikkeld, tijdrovend, kwetsbaar en kostbaar. Het huidige digitale tijdperk geeft een aantrekkelijk en wendbaar alternatief. Aanvullingen op het monument kunnen geplaatst worden op een website. Bij het monument komt een bord met meer informatie en een verwijzing hiernaartoe. Zo kan altijd direct de meest actuele informatie geraadpleegd worden. De website en het informatiebord worden voor 4 mei 2025 gemaakt.

Burgemeester Martijn Vroom: 'Nieuwe (huidige) generaties hebben geen eigen herinnering aan de gebeurtenissen in het verleden. Nog maar enkelen onder ons hebben de Tweede Wereldoorlog zelf meegemaakt, de gebeurtenissen uit die tijd verschuiven geleidelijk aan naar onze geschiedenis. Het Oorlogsmonument is een waardevolle plek van herinnering. Het is belangrijk dat nieuwe inzichten en ontwikkelingen over namen een plek krijgen. Door het maken van een website kunnen we inspelen op de actualiteit en is daar ook ruimte voor.'

Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging
Het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) wordt vanaf 2025 openbaar voor het publiek. Dit archief bevat documenten over rechtszaken die na de oorlog werden gevoerd tegen personen die zich mogelijk schuldig hadden gemaakt aan collaboratie, landverraad en/of oorlogsmisdaden. Het openbaar maken van dit archief leidt mogelijk opnieuw tot nieuwe inzichten met betrekking tot de op het monument opgenomen personen.


Bron: Gemeente Leidschendam-Voorburg
Foto: 
Esther van Eijk
Door: Lisette Remmerswaal