De dagen worden korter, het wordt frisser en de laatste bloeiers raken uitgebloeid. De herfst is begonnen!

Voor velen staat het najaar in het teken van de tuin winterklaar maken. Maar wist u dat dat eigenlijk helemaal niet nodig is? Sterker nog, voor de biodiversiteit is het zelfs beter om een onopgeruimde tuin te hebben!

Met de volgende tips kunt u insecten, vogels en kleine zoogdieren een handje helpen om de winter beter door te komen:

Laat de herfstbladeren liggen
Bladeren verteren langzaam tijdens de winter en geven voeding en onderdak aan beestjes en schimmels. En uiteindelijk ook aan uw planten, waardoor ze sterker en mooier worden. Een bladerdek in de borders beschermt tegen vorst. Dit is fijn voor de wortels van vaste planten, die kunnen namelijk beschadigd raken als het flink vriest. Hoopjes bladeren die niet in de weg liggen, kunnen zelfs de ultieme schuilplekken vormen voor dieren die overwinteren, zoals egels.

Ruim uw borders niet op
Laat afgestorven bloemstengels en bruin verkleurde siergrassen tot het voorjaar staan. Veel insecten, zoals spinnetjes en kevertjes verstoppen zich tussen deze planten en wachten rustig het voorjaar af. In de holle stengels van planten overwinteren insecten, zoals lieveheersbeestjes of bijen. En uitgebloeide bloemen leveren weer zaden voor vogels. Schoffel liever niet: nachtvlinders overwinteren als pop in de grond.

Maar wat kunt u wél doen in het najaar?

Plant bloembollen!
Het najaar is een heel goed moment om bloembollen te planten. Dan kunt u vanaf februari al genieten van voorjaarsbloeiers, zoals sneeuwklokjes, krokussen en narcissen. En vanaf april nemen hyacinten, sieruien en anemonen het stokje over. Zo heeft u maandenlang bloemen in uw tuin of in potten op uw balkon! Kies voor biologische bloembollen, deze zijn vrij van bestrijdingsmiddelen die giftig kunnen zijn voor insecten.

Maak een takkenril van afgesnoeide takken
Voor sommige planten, bomen en struiken is de herfst een goed moment om te snoeien. Denk aan kersen- en pruimenbomen, vlinder- en rozenstruiken en blauwe regen. Hiermee bevordert u een gezonde groei in het voorjaar. Maar heeft u wat ruimte over in uw tuin, gooi dan het snoeiafval niet weg! Maak er een mooie takkenril van. Of bij minder ruimte, een takkenhoopje. Hier kunnen vogels, insecten en kleine zoogdieren in de winter schuilen.

Installeer een nestkastje
Als u zelf door het weer minder in uw tuin of op uw balkon kunt zitten, is het leuk om te zien dat uw tuin of balkon een tijdelijk huis kan bieden aan insecten, dieren of vogels. Nestkasjes zijn ideale overwinteringsplekken en beschermen tegen weer en wind tijdens de koude maanden. Denk bijvoorbeeld aan egelhuisjes of egelmandjes, insectenhotels, vogelhuisjes of vleermuiskastjes. Deze laatste drie kunt u ook op een balkon plaatsen.


Door: Peter van der Aar.
Bron: gemeentelijke website lv.nl.