Buurtpreventieteams spelen een cruciale rol in het signaleren van ondermijnende criminaliteit. 

Met de nieuwe e-learning ‘Ondermijning in jouw buurt’, die nu gratis beschikbaar is via de gemeente Leidschendam-Voorburg, kunnen deze vrijwilligers nog beter hun buurt beschermen. De e-learning biedt hen waardevolle kennis om tekenen van ondermijning, zoals drugscriminaliteit, arbeidsuitbuiting en malafide ondernemingen, sneller te herkennen en te melden.

Buurtpreventen zijn de ogen en oren van de wijk. Hun inspanningen dragen bij aan een veiligere leefomgeving door inbraken, overvallen en andere overlast te helpen voorkomen. Dankzij deze nieuwe training worden zij nog beter toegerust om ondermijnende criminaliteit te signaleren, waarmee ze een belangrijke bijdrage leveren aan de veiligheid in hun buurt.

Wat is ondermijning? 
Ondermijning verwijst naar het vervagen van de grenzen tussen de criminele onderwereld en de legale bovenwereld. Criminelen maken hierbij misbruik van voorzieningen die bedoeld zijn voor burgers en bedrijven, waardoor deze (bewust of onbewust) criminaliteit kunnen ondersteunen. Dit verstoort de samenleving en brengt risico’s met zich mee voor iedereen.

Over de e-learning 
De e-learning is niet alleen bedoeld voor buurtpreventieteams, maar is voor iedereen toegankelijk. Ook inwoners die meer willen leren over ondermijning kunnen hier gebruik van maken. Deze online training is ontwikkeld om de bewustwording over ondermijnende criminaliteit te vergroten en vormt een aanvulling op eerdere fysieke trainingsavonden die in de gemeente zijn georganiseerd.

Meld verdachte signalen 
Signalen van ondermijning kunt u melden bij de politie via 112 of het algemene nummer 0900 8844. U kunt ook anoniem een melding doen via Meld Misdaad Anoniem: 0800 7000, of gebruikmaken van het gemeentelijke meldpunt op www.lv.nl/melden.


Door: Karin van der Spek
Bron: gemeente LV
Foto: Een eerdere ondermijningsactie in Voorburg ter illustratie