In de editie van ‘Het Krantje’ van 18 september j.l. heeft de gemeente Leidschendam-Voorburg een fraai artikel geplaatst over de Duivenvoordecorridor.

Bijzonder in dit artikel is dat de gemeente hier schrijft, dat ze de berekening van het maximum aantal vierkante meters van de nieuwe huizen berekend heeft op 15 % van het gesloopte areaal aan kassen en waterbassins, en dat dit een strenge voorwaarde was van het Bestuursconvenant Duivenvoordecorridor uit 2008. Dit is echter niet juist.

In het bestuursconvenant is vastgelegd dat het areaal aan kassen en bedrijfsgebouwen de maat zou zijn. Dat zijn dus kassen, schuren en ketelhuizen. Regenwaterbassins vallen hier niet onder, want dit zijn wel bouwwerken, maar geen gebouwen. Er zit geen dak op.

WOO verzoek AVN (Algemene Vereniging voor Natuurbescherming)
In 2023 was de AVN er uit eigen berekeningen al achter gekomen dat er een gat van ca. 30.000 m2 zat tussen wat zij zelf had uitgerekend, en de cijfers die de gemeente gebruikte in de onderbouwing van de bestemmingsplannen Noorthey, Vlietvoorde-West en Vlietvoorde-Weide. In de reactie op de zienswijzen die de AVN op deze drie bestemmingsplannen had geschreven schermde de gemeente steeds met dezelfde cijfers voor het gesloopte areaal, maar zonder een verklaring te geven voor het verschil. Door de jaren heen heeft de gemeente beschrijvingen te gebruikt als b.v. ‘kassen en dergelijken’, of ‘opstallen’, maar nergens werden ooit de regenwaterbassins genoemd. Toen dit jaar in de zienswijzenota bij de vergunning voor de bouw van twee woningen aan de Veursestraatweg weer deze cijfers werden opgevoerd, heeft de AVN een WOO verzoek ingediend. Uit de verstrekte documenten bleek pas, dat consequent de waterbassins, die een heel groot oppervlak uitmaakten, bij het gesloopte oppervlak zijn gerekend. Hiermee werd het vermoeden van de AVN bevestigd.

Effect op bestemmingsplannen Duivenvoordecorridor
Het verschil is ca. 4.500 m2 aan potentieel te bebouwen oppervlak: dat zijn heel wat huizen! De gemeente heeft jarenlang met de verkeerde cijfers gerekend en zo in de bestemmingsplannen (waarschijnlijk) onterecht veel woningen gepland, ten kostte van het groen. De AVN hoopt dat de gemeenteraad er nu bij de wethouder op aandringt dat het gesloopte oppervlak nogmaals wordt berekend, en nu met de goede grondslag, en dat mogelijk te veel geplande woningen niet gebouwd zullen worden. Hopelijk wordt de Duivenvoordecorridor dan een ietsje minder groot villapark en blijft er meer ruimte over voor de natuur.


Door: Peter van der Aar.
Tekst: ingezonden bericht door de Algemene Vereniging voor Natuurbescherming.