-
-
"Onderwerp: berekening gesloopt areaal in de Duivenvoordecorridor niet volgens Bestuursconvenant.
Mogelijk teveel woningbouw gepland, en dus te weinig groen
Geachte raadsleden,
Als Algemene Vereniging voor Natuurbescherming in Den Haag en omstreken (AVN) staan wij een zo groen mogelijke invulling van de Duivenvoordecorridor voor, in een omgeving waar de druk van de verstedelijking eminent is. Het is een laatste open stuk tussen kust en groene hart, cruciaal voor de ecologische verbindingen.
In de editie van ‘Het Krantje’ van 18 september j.l. heeft de gemeente Leidschendam-Voorburg een fraai artikel geplaatst over de Duivenvoordecorridor. Behalve uitleg over de bouwplannen en de herinrichting van de Veursestraatweg staat er ook wat in over de geschiedenis van de Duivenvoordecorridor. Wellicht heeft u het gelezen.
Het klopt dat de Duivenvoordecorridor tot begin deze eeuw een onaantrekkelijk gebied was met vooral veel kassen, en dat het een goed plan was van gemeenten en provincie om hier te gaan saneren, zodat in het gebied natuur, landschap en recreatie veel meer ruimte zouden krijgen. Dat is iets waar wij als natuurbeschermers alleen maar blij om zijn. De bekostiging van dit project wordt gefinancierd uit de bouw van woningen.
Bijzonder in dit artikel is dat de gemeente hier schrijft, dat ze het maximum aantal vierkante meters voor de nieuwe huizen berekend heeft op 15 % van het gesloopte areaal aan kassen en waterbassins, en dat dit een strenge voorwaarde was van het Bestuursconvenant Duivenvoordecorridor uit 2008. Dit is echter niet juist. In het bestuursconvenant is vastgelegd dat het areaal aan bedrijfsgebouwen en kassen de maat zou zijn. Dat zijn dus kassen, schuren en ketelhuizen. En dit is ook waar de gemeente tot nu toe in woord en geschrift aan heeft gerefereerd. Regenwaterbassins vallen hier niet onder, want dit zijn wel bouwwerken, maar geen gebouwen. (gebouw: bouwwerk dat een voor mensen toegankelijke overdekt geheel of gedeeltelijk met wanden omsloten ruimte vormt). Bovendien rekent de gemeente zelf in de nieuwe bestemmingsplannen ‘water’ (vijvers e.d.) tot de bestemming ‘groen’.
In 2023 was de AVN er uit eigen berekeningen al achter gekomen dat er een gat van ca. 30.000 m2 zat tussen wat wij zelf hadden uitgerekend aan gesloopt areaal aan kassen en bedrijfsgebouwen, en de cijfers die de gemeente gebruikte in de onderbouwing van de bestemmingsplannen Noorthey, Vlietvoorde-West en Vlietvoorde-Weide. Ook in de bestemmingsplannen voor Buitenvoorde en Vlietvoorde is dezelfde rekenmethode gebruikt, maar toen was de AVN nog niet bij dit dossier betrokken.
In de reactie op de zienswijzen die wij op deze drie bestemmingsplannen hebben geschreven schermde de gemeente steeds met dezelfde cijfers voor het gesloopte areaal, maar zonder een verklaring te geven voor het verschil. Door de jaren heen heeft de gemeente vooral multiinterpretabele beschrijvingen gebruikt als ‘kassen en dergelijken’, ‘opstallen’, ‘bedrijfsterrein’, ‘glasopstallen en toebehoren’, ‘gesloopte oppervlakte’, maar nergens werden ooit de regenwaterbassins genoemd.
Toen dit jaar in de zienswijzenota bij de buitenplanse vergunning voor de bouw van twee woningen aan de Veursestraatweg weer deze cijfers werden opgevoerd, heeft de AVN een WOO verzoek ingediend. Uit de verstrekte documenten bleek pas, dat consequent de waterbassins, die een heel groot oppervlak uitmaakten, bij het gesloopte oppervlak zijn gerekend. Evenals delen van de erven van de bedrijven. Hiermee werd ons vermoeden definitief bevestigd. Het verschil is ca. 4.500 m2 aan potentieel te bebouwen oppervlak. De gemeente heeft dus negen jaar met de verkeerde cijfers gerekend en zo in de bestemmingsplannen (waarschijnlijk) onterecht veel
woningen gepland, ten kostte van het groen. Vragen hierover, zelfs van uw raad aan wethouder Bremer, werden ontweken. Pas op 18 september heeft de gemeente de ware toedracht dus publiek gemaakt.
Als AVN hopen wij dat u er bij de wethouder op aandringt dat het gesloopte oppervlak nogmaals wordt berekend, en nu met de goede grondslag, en deze nieuwe berekening te wegen tegen het reeds geplande oppervlak aan woningbouw in de Duivenvoorde corridor. Als blijkt dat er te veel is gepland, c.q. al gebouwd, zou dit verschil naar onze mening in de bestemmingsplannen die nog niet zijn uitgevoerd verrekend moeten worden met nog te verlenen bouwvergunningen. En sowieso zouden er geen nieuwe buitenplanse vergunningen meer mogen worden verleend. We hopen van harte dat de gemeenteraad dit in de toekomst ernstig mee wil wegen in haar
besluitvorming. Hopelijk wordt de Duivenvoordecorridor dan een ietsje minder groot villapark en blijft er meer ruimte over voor de natuur. En vooral ook voor groene verbindingen tussen kust en groene hart, barrièrevorming moet worden voorkomen.
Wij zijn gaarne bereid deze zaak toe te lichten in de commissie Ruimte en om op uw verzoek nadere details en documenten te leveren. In dezen is een persbericht verspreid onder de lokale media.
Hoogachtend,
Dick Ooms Caroline de Jong
Voorzitter AVN Secretaris AVN"
Door: Peter van der Aar.
Bron: brief AVN.