Het college van B&W heeft een begroting gemaakt waarin te weinig aandacht is voor kinderen die opgroeien in armoede.

ChristenUnie, PvdA en GroenLinks doen daarom tegenvoorstellen om te werken aan het terugdringen van alle vormen van armoede onder kinderen. Zo stellen de partijen voor om extra in te zetten op schuldhulpverlening aan gezinnen, om aanvullende ouderbijdragen op school te voorkomen en om de Voedselbank geld om hun pakketten te voorzien van meer verse producten. Daarnaast doen de partijen het voorstel voor een prijsvraag onder inwoners die ervaring hebben met armoede; hoe kunnen we zorgen dat er geen kind in Leidschendam-Voorburg opgroeit in armoede?

Voor de bespreking van de begroting stellen de drie partijen een pakket aan maatregelen voor die het ideaal ‘Geen kind in armoede’ een stuk dichterbij brengt. Frank Wilschut (fractievoorzitter ChristenUnie): “de plannen liggen klaar om echt werk te maken van ‘geen kind in armoede’. We kunnen als gemeente ervoor kiezen om daarin grote stappen in te zetten”.

ChristenUnie, PvdA en GroenLinks denken naast de genoemde maatregelen ook aan een proef met kwijtschelding van schulden, het toegankelijker maken van al bestaande voorzieningen, een onderzoek naar de mogelijkheden van bredere basisscholen en de inzet van een jongerencoach. Met deze coach willen de partijen jongeren stimuleren hun leven weer op de rails te krijgen/houden en dat zij zelf leren om keuzes te maken die goed voor hen en de samenleving zijn.

Om de plannen te financieren stellen de partijen een verhoging van de eigendomsbelasting voor. Jochem Streefkerk (fractievoorzitter PvdA): “De belasting op huizenbezit is in onze gemeente heel laag, in vergelijking met andere gemeenten. Als we daarin een andere keuze maken, kunnen we meer doen voor kinderen in armoede. Die keuze maken wij. Gemiddeld zal een huizenbezitter een kop koffie per maand extra gaan betalen (EUR 3,33). Daarmee kunnen we serieuze stappen zetten om armoede onder kinderen terug te dringen.”

Daarnaast merken ChristenUnie, PvdA en GroenLinks dat ook andere politieke partijen zien dat het terugdringen van armoede broodnodig is. Natalie van Weers (fractievoorzitter GroenLinks): “Bij de bespreking van energiearmoede en onlangs bij de minimaregelingen merkten we een grote meerderheid die de urgentie voelt voor dit thema. Maar dat heeft zich nog onvoldoende vertaald in echte maatregelen. We nodigen daarom iedereen uit om mee te doen met onze voorstellen”.


Door: Peter van der Aar.
Bron: persbericht ChristenUnie.