-
-
Wethouder Keus wil een beweging naar een halvering van de jeugdzorg in 2030 en dat het belang van het kind altijd voorop staat in de gemeente Leidschendam-Voorburg.
Dit is nodig om de jeugdzorg beschikbaar te maken voor de kinderen die het echt nodig hebben, de kosten drastisch te verminderen en de omgeving te versterken waar kinderen opgroeien, ontwikkelen en opgevoed worden. Dit staat in het Actieplan Jeugd dat naar de gemeenteraad is gestuurd.
Waar begin van de eeuw 1 op de 27 kinderen een vorm van jeugdzorg ontving, is dat nu inmiddels 1 op de 7. Als gevolg van deze stijging zijn de wachtlijsten en de druk op professionals toegenomen, maar ook de kosten leggen een steeds groter beslag op de gemeentelijke begroting. Dit gaat ten koste van andere belangrijke voorzieningen.
Symptoombestrijding
Wethouder Keus: “Een groot deel van de jeugdzorg die nu wordt ingezet voor kinderen is gericht op de symptomen van ongezonde omstandigheden waarin zij opgroeien. Denk aan vechtscheidingen, doorgeschoten toetscultuur op scholen, en de druk van social media. In plaats van kinderen en jongeren in hokjes plaatsen en met labels te (be)plakken moeten we fundamenteel anders gaan kijken.”
Met het actieplan wil het college van burgemeester en wethouders een beweging in gang zetten van symptoombestrijding naar het versterken van de zogenaamde pedagogische basis, die de ontwikkeling van kinderen stimuleert en ouders ondersteunt bij het opvoeden. Hiervoor heeft de gemeente het initiatief genomen voor een fundamenteel gesprek met organisaties die betrokken zijn bij opvoeden, opgroeien en ontwikkelen.
Wethouder Keus: “Als vader van twee jonge kinderen merk ik dat opvoeden een teamsport is. Natuurlijk zijn wij als ouders primair verantwoordelijk. Maar om te zorgen dat onze kinderen veilig, gezond en kansrijk opgroeien, hebben we elkaar - onderwijs, kinderopvang, JGZ, huisartsen, (sport)verenigingen enzovoorts - keihard nodig. Alleen samen kunnen we het verschil maken.”
Kinderen op 1
Een belangrijke pijler waar het actieplan op bouwt is dat iedereen die erbij betrokken is de rechten en de belangen van kinderen op 1 zet. Ondanks ieders goede intenties zijn er te veel kinderen en ouders in de knel geraakt in procedures, wachtlijsten en de hoeveelheid aan hulpverleners. Het is daarom belangrijk dat kinderen en jongeren écht worden gezien én gehoord.
Door gezamenlijk te stoppen met symptoombestrijding wil het college dat de schaarse capaciteit bij jeugdzorg vrijkomt voor de kinderen die hier het meest baat bij hebben. Dat vraagt inzet van ons allemaal waarbij ook andere en nieuwe inzichten en vaardigheden moeten worden betrokken.
Wethouder Keus: "In de jeugdzorg werken fantastische professionals die positief het verschil kunnen maken in het leven van kinderen. Om hun talenten optimaal in te kunnen zetten is het echt noodzakelijk dat we als samenleving bewuste keuzes maken wat voor gemeente we willen zijn voor onze kinderen. Uiteindelijk willen we allemaal het beste voor onze kinderen.”
Door: Peter van der Aar.
Bron: persbericht gemeente Leidschendam-Voorburg.