-
-
Iedere schop die de grond in gaat voor onderhoud aan wegen moet ook bijdragen aan verkeersveiligheid en klimaatadaptatie.
Dat is een nieuw uitgangspunt in het Beheerplan Wegen 2025-2029. De gemeente Leidschendam-Voorburg zorgt met het beheerplan dat het beheer en onderhoud van circa 3 miljoen vierkante meter aan weg op goed niveau is en blijft voor de toekomst.
Het college heeft het Beheerplan Wegen 2025-2029 voorgelegd aan de gemeenteraad. Als zij in januari akkoord gaat, kan de gemeente direct aan de slag met de uitvoering van dit nieuwe beheerplan.
Marcel Belt, wethouder Openbare ruimte: “Hoewel de begroting krap is, blijven we onverminderd inzetten op de kwaliteit van onze openbare ruimte. Het is belangrijk dat de wegen in onze gemeente veilig blijven en woningen, bedrijven en voorzieningen goed bereikbaar zijn. We zien echter steeds meer uitdagingen, zoals meer drukte, droogteperiodes en hevigere regenval waar we op in moeten spelen. Met het onderhoud van wegen gaan we meer dan nu ook maatregelen uitvoeren, die bijdragen aan verkeersveiligheid en aan het klimaatbestendiger en groener maken van onze gemeente. Daarmee werken we toekomstbestendig, combineren we slim en zorgen we voor goede wegen.”
Duurzaam onderhoud
Een ander uitgangspunt is dat werkzaamheden zo duurzaam mogelijk worden uitgevoerd. Met de aannemers die het werk verrichten is bijvoorbeeld afgesproken dat zij alleen machines gebruiken met een lage CO2-uitstoot. Ook worden bestaande materialen zo veel mogelijk (her)gebruikt en wordt gewerkt met nieuwe duurzame materialen.
Inhaalslag
In het Beheerplan Wegen staat hoe de gemeente in Leidschendam, Stompwijk en Voorburg omgaat met het dagelijks beheer en (groot) onderhoud aan (half)verharde wegen en paden, wegmarkering en onkruidbestrijding op voetpaden. Ook de kosten die nodig zijn, staan in het plan.
De afgelopen jaren is een achterstand in het onderhoud ontstaan. Dit is gekomen door onder andere hogere kosten van arbeid en grondstoffen, het sneller ontstaan van schade aan wegen vanwege hun ouderdom, klimaatveranderingen de grootschalige aanleg van glasvezel. In het Beheerplan Wegen geeft de gemeente aan hoe de achterstand in 5 jaar wordt weggewerkt en er geen nieuwe achterstanden kunnen ontstaan. Elke 4 jaar wordt het plan geactualiseerd.
Na akkoord van de gemeenteraad op het Beheerplan Wegen, publiceert de gemeente het plan op haar website.
Door: Peter van der Aar.
Bron: persbericht gemeente Leidschendam-Voorburg.