-
-
In Leidschendam-Voorburg is er nog veel te veel restafval. Dit is slecht voor het milieu en kost steeds meer geld.
Het college is van plan een aantal maatregelen te nemen om te zorgen voor meer gescheiden afval en lagere kosten. Zoals het verbeteren van het scheiden van groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (GFTe) door extra GFTe-containers, kleinere openingen en het stimuleren van GFTe-bakjes. Ook een pilot met wasbare luiers, het minder faciliteren van het ophalen van restafval, afval scheiden op scholen en kledinginzameling bij verenigingen ziet het college als opties. Het college wil hier en over andere mogelijkheden met de gemeenteraad in gesprek.
Vorig jaar hadden inwoners van Leidschendam-Voorburg gemiddeld 220 kilo restafval per persoon. Dit is veel meer dan de VANG-norm (Van Afval Naar Grondstof) van 100 kilo per persoon, waar de gemeente naar streeft. Restafval en niet goed gescheiden afval wordt verbrand. Dit kost geld en is slecht voor het milieu. Wethouder Marcel Belt: “We zien de hoeveelheid restafval en de kosten oplopen. Daarom zijn maatregelen hard nodig. We zullen echt met z’n allen afval beter moeten gaan scheiden. Restafval verwerken wordt steeds duurder, terwijl grondstoffen die gescheiden worden ingezameld, zoals glas, oud papier, textiel, plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankpakken (PMD) geld opleveren door verkoop. Maar we kijken ook hoe we afval kunnen verminderen, door minder kopen, meer hergebruik of te recyclen. Het blijft zoeken naar de balans tussen wat goed is voor het milieu, wat goed is voor de portemonnee en service aan onze inwoners, maar het moet anders”
Maatregelen
Tijdens bewonersavonden en via een vragenlijst hebben inwoners hun ervaringen gedeeld en meegedacht over mogelijkheden om beter met afval om te gaan. Uit deze bijeenkomst bleek dat inwoners het belang van afvalscheiding zien, maar dat er veel verschillende meningen zijn over welke maatregelen het beste zouden passen, en dat inwoners niet meer willen betalen voor het verwerken van hun afval. Toch zijn maatregelen nodig, want ook als er niets gebeurt nemen de kosten toe. Restafval verbranden kost immers geld, en is ook nog eens slecht voor het milieu.
Het college wil de mogelijke maatregelen met de gemeenteraad bespreken. Denk aan apart inzamelen en verwerken van wegwerpluiers waardoor deze gerecycled kunnen worden, meer afvaleducatie op scholen, verkleinen van openingen van ondergrondse GFTe-containers zodat er geen volle vuilniszakken met restafval meer door passen, anders ophalen van oude matrassen zodat het schuimrubber kan worden hergebruikt, ophaalfrequentie van restafval verlagen en onderzoek naar de mogelijkheden en effecten van inwoners laten betalen voor het ophalen van hun grofvuil.
Vervolg
De gemeenteraad bespreekt de voorstellen naar verwachting begin volgend jaar. Hierna wordt een plan geschreven met concrete maatregelen. Afhankelijk van de gekozen maatregelen en de financiële gevolgen wordt dit plan ook weer voorgelegd aan de gemeenteraad.
Door: Peter van der Aar.
Bron: gemeentelijke website lv.nl.